EXCLUSIV

Cât vor plăti bucureştenii pentru încălzire iarna viitoare. Sumele pentru întreţinere, mai mari ca niciodată: „Se va scrie istorie” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 22.06.2022, 16:08
Cât vor plăti bucureştenii pentru încălzire iarna viitoare. Sumele pentru întreţinere, mai mari ca niciodată: „Se va scrie istorie” EXCLUSIV

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, una dintre cele mai importante din țară privind activitatea asociațiilor de proprietari, e de părere că bucureștenii vor avea de înfruntat peste doar câteva luni cel mai dificil sezon al serviciilor de încălzire centralizată. „Am discutat cu diverși parteneri, inclusiv cu oameni din Primăria Generală care cunosc domeniul. Toată lumea este extrem de îngrijorată”, a declarat Mereuță pentru impact.ro.

Ce sume vor plăti bucureștenii pentru încălzire iarna viitoare

El spune că un prim impact al noilor tarife s-a făcut deja simțit odată cu calcularea consumului de apă caldă pe ultimele două luni de primăvară, asociațiile având de plătit în medie aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

„În aceste condiții, după calculul nostru, pentru un apartament cu două camere și trei persoane care depind de serviciile de încălzire centralizate suma de plată pentru lunile cele mai dificile ale iernii nu are cum să nu atingă pragul a 1.000 de lei lunar. Nici nu vreau să mă gândesc la sumele pe care vor trebui să le achite cei cu trei sau patru camere, în iarna ce va veni!”, spune Mihai Mereuță.

Bun cunoscător al domeniului în care activează de peste 25 de ani, Mihai Mereuță e de părere că în acest moment Termoenergetica se află într-un moment foarte dificil.

„Nu vreau să supăr pe nimeni, dar mi se pare că se repetă povestea cu Radetul. În acest moment, subvențiile se achită târziu, reparațiile se execută în termenii în care se execută și toate astea conduc spre o singură concluzie: Termoenergetica se află într-o groapă, cum a fost cândva la rândul ei și Radetul. Aș zice că cochetează practic cu insolvența! Sper să nu intre în faliment, după modelul Radet! În țara asta, parcă are cineva ceva contra sistemului de încălzire centralizată”, și-a exprimat el supărarea pentru impact.ro.

Mihai Mereuta
Mihai Mereuță trage un serios semnal de alarmă legat de soarta bucureștenilor în iarna de care ne despart doar patru luni

„Ar trebui să ne intereseze pe toți încă de pe acum”

El e de părere că în clipa în care s-a ajuns ca prețul de producție, transport și distribuire al gigacaloriei să atingă pragul a circa 1.000 de lei ar trebui tras un semnal de alarmă pentru toată lumea:

„Primăriile, după mine, ar trebui să înceteze cu poveștile astea care privesc așa numita înfrumusețare a orașului, iar asociațiile ar trebui să devină mult mai active și mai atente la rolul lor, fiindcă iarna următoare a devenit inamicul nostru public numărul 1. Asta ar trebui pe toți să ne intereseze încă de pe acum. Mai ales fiindcă ne vom confrunta cu scenarii diferite, iar dacă vom avea parte de o iarnă grea, altfel se va scrie istoria!”.

Mihai Mereuță mai spune și că e sceptic că actualul preț al subvenției la care plătesc bucureștenii apa caldă și căldura va rămâne la cel intrat în vigoare la 1 aprilie, 330 de lei plus TVA. Și asta fiindcă inflația își spune deja cuvântul, motiv pentru care el se teme ca tariful pe care bucureșteanul de rând va trebui să-l achite la plata gigacaloriei să nu crească o dată cu apropierea sezonului rece. Nu în ultimul rând, Mereuță mai crede că actualul primar general ar trebui să-și schimbe strategia în acest domeniu:

„Nicușor Dan ar trebui să-și înființeze de urgență o echipă care să se ocupe strict de încălzirea bucureștenilor. M-am săturat să-l văd ieșind în fața noastră pe această chestiune, ca și cum și-ar cere mereu scuze pentru nu știu ce lucruri care nu se întâmplă. Trebuie să-și delege atribuțiunile pe acest domeniu unui viceprimar sau unui alt coleg, pe baze legale. Iar acea persoană să devină ‘Dumnezeu pe termoficare’. Dar un Dumnezeu care să comunice și să facă lucruri în favoarea cetățenului. Administrația e o luptă dură. Nu e simplu să impui respectarea legilor, să-i tragi după tine pe unul și pe altul! Iar asta se face mai bine în echipă!”.

Urmăriți Impact.ro și pe