Cât vor crește salariile la Metrorex. Motivul pentru care a început scandalul în instituție

Stan Filon 30.10.2020, 13:36
Cât vor crește salariile la Metrorex. Motivul pentru care a început scandalul în instituție

Majorare salarială cu scandal, la Metrorex! Chiar dacă compania estimează pentru anul acesta pierderi masive, salariații au obținut o nouă mărire a lefurilor! Acest lucru a iscat un scandal imens între Consiliul de Administrare al companiei și conducerea Metrorex, care a renegociat contractul colectiv de muncă.

Majorarea salariilor Metrorex a dus la un scandal intern în companie

Angajații Metrorex își freac mâinile de bucurie, deoarece salariile lor vor crește, chiar de la 1 noiembrie! Lefurile celor aproape 5.500 de salariați ai regiei care administrează metroul bucureștean ar urma să crească cu sume cuprinse între 150 și 1.575 de lei.

Majorarea salarială agreată de directorul Metrorex cu sindicatele nu este, însă, văzută cu ochi buni de membrii Consiliului de Administrație al companiei, care spun că nu și-au dat acordul pentru o astfel de majorare, în condițiile în care compania înregistrează pierderi masive.

Conflict in interiorul Companiei pe majorarea salariala
Conflict in interiorul Companiei pe majorarea salariala

Consiliul de Administrație nu este de acord cu majorarea care intră în vigoare de la 1 noiembrie

Consiliul de Administrație (CA) spune că nu este de acord cu această creștere salarială, decizia fiind luată în urma negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă. Potrivit unui document obținut de Digi 24, membrii Consiliului de Administrație spun că nu susțin și nu își asumă rezultatul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă pentru 2020 – 2021, contract care a fost deja înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Mai mult, membrii CA se spală pe mâini și spun că răspunderea pentru consecințele financiare și economice cu efect asupra companiei cade exclusiv în sarcina comisiei de negociere, se arată în document.

Avantaje peste avantaje pentru angajații Metrorex

Compania Metrorex estimează pentru acest an o pierdere de 328 milioane de lei, în condițiile unor venituri reduse cauzate de pandemie. Numărul călătoriilor cu metroul a scăzut, atât din cauza restricțiilor din primăvară, cât și în contextul în care foarte mulți bucureșteni lucrează încă de acasă și nu se mai deplasează atât de mult cât o făceau înainte de criza sanitară.

Potrivit legii, în perioada stării de alertă, contractele colective de muncă se prelungesc, așa că nu este nevoie de o renegociere a lor. Astfel, ele se renegociază în termen de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, potrivit Digi 24.

Ultima majorare salarială de care s-au bucurat angajații companiei a fost chiar anul trecut. Aceștia au cerut nu mai puțin de 42% majorare a salariului, însă s-au mulțumit și cu 20% mărire, altfel amenințând cu greva.

Pe lângă salariu, angajaţii Metrorex beneficiază şi de multe alte avantaje, precum tichete de masă de câte 20 de lei pentru fiecare zi lucrată. Biletele de odihnă şi de tratament se decontează cu 75%, au parte de 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră și plătesc doar 1% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...