Cât va dura greva profesorilor. Vești proaste pentru părinți: “Imposibil de anticipat”

Corina Oprea 22.05.2023, 09:21
Cât va dura greva profesorilor. Vești proaste pentru părinți: “Imposibil de anticipat”

Greva profesorilor este cel mai discutat subiect al momentului. Situația este una extrem de dificilă, mai ales pentru părinții care nu știu cum se vor descurca și unde îi vor lăsa pe copii, în condițiile în care ei sunt la serviciu. Veștile sunt rele în acest sens, deși mulți sperau că protestele vor fi de scurtă durată.

Cât va dura, de fapt, greva

Greva generală a profesorilor a început de azi, 22 mai, în toate grădinițele, școlile și liceele. Cadrele didactice spun că nu se mai întorc la catedră până la sfârșitul anului, ceea ce pe părinți îi îngrijorează. Pe lângă faptul că elevii pierd materia, nu au cu cine să rămână acasă, având în vedere că părinții lor sunt la serviciu.

Deși părinții sperau că situația se va remedia rapid, organizatorii spun că nu sunt șanse ca elevii să se întoarcă în școli prea devreme. Aproximativ 150.000 de profesori au semnat pentru grevă și doar un număr mic de cadre didactice nu s-au înscris în această cursă, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca elevii să fie nevoiți să vină la școală pentru o oră, ca să nu ia absență.

”Cât va dura greva este, deocamdată, imposibil de anticipat. Cele mai îndelungate greve generale declanșate de sindicatele din educație au ținut una trei săptămâni, și alta mai mult de o lună. Cert e că, așa cum a fost declanșată – prin referendum- la fel se va stinge.

Odată ce liderii vor ajunge la un consens cu autoritățile, acea variantă va fi prezentate sindicaliștilor. Tot prin vot liber, aceștia vor hotarî dacă este o variantă mulțumitoare, iar conflictul de muncă poate fi încheiat”, spune Adrian Stere pentru ProTV.

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Nimeni nu se aștepta la o asemenea lovitură, iar directorii au încercat să îi determine pe profesori să reunțe la inițiativă. Conducerea le-a spus subalternilor că, pe timpul protestului, contractul lor va fi suspendat și vor pierde vechimea în muncă, însă organizatorii spun că nu este adevărat.

Învățământul superior intră și el în grevă

Profesorii din mediul universitar au anunțat că vor face și ei grevă, fie de avertisment, fie de solidaritate, în funcție de cum au decis cei de la conducere. Cadrele didactice de la facultăți sunt și ele nemulțumite de salariile pe care le primesc, motiv pentru care au decis să protesteze și ei timp de două ore, în speranța că se va schimba ceva și pentru a le fi alături colegilor care s-au retras pentru următoarea perioadă.

„De mâine, de la ora 11:00 până la ora 13:00, va fi organizată grevă de avertisment sau de solidaritate, depinde de fiecare în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa prevede legea dialogului social.

Greva de mâine e doar un început. Potrivit legii dialogului social, vor urma discuţii separate cu noi pentru că avem repet o altă cauză decât colegii din preuniversitar”, a concluzionat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr”.

Președintele FNS spune că profesorii speră la un salariu de 4000 de lei pentru cei debutanți în domeniu, spre deosebire de venitul de acum, de aproximativ 2400 de lei, respectiv de 7000 de lei pentru veterani, care în prezent ar câștiga 4800 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe