Rețeta dacică de mămăligă cu urdă. Cum o făceau strămoșii noștri

Ana Anitoiu 19.02.2021, 17:19
Rețeta dacică de mămăligă cu urdă. Cum o făceau strămoșii noștri

Rețeta dacică de mămăligă cu urdă, cârnăciori, ouă și jumări îți garantează pur și simplu un spectacol pentru papilele gustative. Și încă unul extrem de autentic. Secretele acestui preparat au fost dezvăluite în sezonul opt al emisiunii ”Chefi la cuțite” de la Antena 1 de către Alexandru Ilinca, un opincar în vârstă de 66 de ani din Râmnicu Vâlcea. Iată cum se pregătește și cum se servește.

Rețeta dacică de mămăligă cu urdă. Ingrediente

  • 1 kilogram urdă sărată,
  • 1 kilogram cârnăciori țărănești,
  • 500 de grame jumări,
  • 6 ouă,
  • 1 kilogram de mălai,
  • 1 litru de lapte,
  • ceapă roșie,
  • ulei,
  • vin roșu
Reteta dacica de mamaligă cu urda. Cum o faceau stramosii nostri
Opincarul Alexandru Ilinca

Rețeta dacică de mămăligă cu urdă. Mod de preparare

Înainte de orice altceva, se prăjesc cârnăciorii și se taie în bucăți mici jumările. Apoi, se prăjește și urda în ulei încins, amestecând fără oprire. Apoi, se adaugă în tigaie cârnăciorii și jumările și se amestecă. Ulterior, se sparg peste ele cele șase ouă, ce se încorporează cu toată compoziția.

Separat, se fierbe o mămăligă țărănească, cu mălai adăugat treptat. La final se pune puțin lapte, suficient cât să se desprindă mămăliga de pe tuci și de pe făcăleț. Urda sărată și prăjită cu ouă, cârnați și jumări se servește lângă un castron cu lapte cu o bucată de mămăligă, precum și cu ceapă roșie și o cană cu vin roșu.

Cine a câștigat sezonul 8 al emisiunii ”Chefi la cuțite”. Poveste de viață impresionantă

Deși opincarul Alexandru Ilinca a prezentat o rețetă senzațională în sezonul 8 al emisiunii ”Chefi la cuțite”, premiul de 30.000 de euro i-a revenit, în final, unui alt concurent, Ionuț Belei, care a făcut parte din echipa lui chef Sorin Bontea. Tânărul în vârstă de 26 de ani are o poveste de viață impresionantă. La doar 19 ani, și-a încercat norocul în construcții, dar a ajuns într-o bucătărie din Germania. Mai târziu, a ajuns să lucreze inclusiv cu chefi cu stele Michelin.

”Eu am diploma de tehnician în instalații electrice, sunt electrician. Am plecat în construcții, trebuia să mă duc la spart zidul, la dat cu barosul. Când am ajuns acolo, unde mi s-a zis să dorm nu era pat, nu era nimic, era igrasie peste tot, era totul vraiște, nu erau geamuri… M-a luat plânsul, m-am pus pe o bancă și m-a luat plânsul, am zis că Germania nu mă vrea. Am zis că plec acasă, dar l-am sunat pe fratele meu și a zis să mai stau. Am ajuns la el. Eu de la 14 ani lucrez ca ospătar, am decis să lucrez cât mai stau acolo, cât mai stau în Germania”, spunea tânărul.

Ce a anunțat câștigătorul sezonului 8 al emisiunii ”Chefi la cuțite” că va face cu premiul

După ce s-a văzut câștigător al sezonului 8 al emisiunii ”Chefi la cuțite”, în mintea lui Ionuț Belei nu a încăput îndoială. Știa exact ce voia să facă cu cei 30.000 de euro câștigați. Mentorul lui din cadrul show-ului, chef Sorin Bontea, a spus despre el că ”a fost născut ca să gătească”. Mai multe detalii, AICI!

”Asta vreau să fac și cu premiul. Vreau să merg în Franța, să fac un curs renumit. (…) Doresc și tind să aduc bucătăria românească la un alt rang, pentru că și noi merităm să intrăm în cartea de la Michelin și cu siguranță avem potențial în România”, a spus câștigătorul ”Chefi la cuțite”, la ”Xtra Night Show”.

Urmăriți Impact.ro și pe