Cât timp durează școala de șoferi și cât este valabilă aceasta

Emanuela Pană, Mihai Ianoși 23.05.2021, 18:22
Cât timp durează școala de șoferi și cât este valabilă aceasta

Poate cea mai des întâlnită întrebare pe care și-o pune orice persoană dornică să obțină cât mai repede permisul auto este: „cât timp durează școala de șoferi?“. Un răspuns corect la această întrebare te poate ajuta să-ți planifici timpul, mai ales dacă ești o persoană ocupată. În continuare, vă vom prezenta pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a obșine permisul de conducere și cât timp poate dura acest lucru.

Cât timp durează școala de șoferi

Te-ai înscris la școala de șoferi și ești nerăbdător/nerăbdătoare să afli în cât timp vei avea permisul de conducere în mână? Pentru a-ți putea oferi un răspuns cât mai aproape de adevăr la această întrebare este necesar să menționăm că înainte de a susține examenul auto, este necesar ca tu să cunoști toate aspectele șoferiei, lucru ce poate necesita mai mult sau mai puțin timp, după caz. Finalizarea rapidă a celor 15 ședințe obligatorii de condus în timpul școlii de șoferi este aproape inutilă dacă la final nu cunoști parcarea laterală, să spunem.

Școala de șoferi are dublu rol și anume: partea teoretică, unde instructori profesioniști te vor învăța despre legislație și cum se aplică aceasta, și partea practică, care te va ajuta să îți îndeplinești scopul final – acela de a obține permisul auto – conducând chiar tu.

Acum că am clarificat acest aspect și ai înțeles că într-o oarecare măsură „graba strică treaba“, îți vom prezenta scurt și la obiect detaliile care țin de organizarea cursurilor de condus.

În cadrul școlii de șoferi vei învăța din legislație încă din primele ore, care constituie partea teoretică. Aceasta este formată dintr-un număr de ore, între 24 și 30, unde o persoană abilitată îți va preda noțiuni referitoare la: semnale luminoase, indicatoare, semnele polițistului, depășiri, viteză, distanța regulamentară între vehicule, opriri și staționări, mecanica auto, etc.

Părții teoretice i se adaugă partea practică, unde vei învăța noțiunile de care ai nevoie pentru a te descurca decent în trafic. De reținut că ai nevoie de 30 de ore de condus în cadrul școlii pentru a putea susține examenul auto.

Cum timpul reprezintă una dintre cele mai comune probleme ale secolului vitezei, s-ar putea ca de multe ori să nu te sincronizezi cu instructorul pe care l-ai ales, iar din păcate, acest lucru poate întârzia procesul până la susținerea exemenului auto.

Citește și: Ce preț are școala de șoferi în București, comparativ cu alte localități

Cât timp este valabilă școala de șoferi

Făcând un scurt rezumat la cele discutate mai sus, menționăm că de la momentul înscrierii la școala de șoferi, pregătirea efectivă durează între 4 și 6 săptămâni.

cat timp dureaza scoala de soferi
Cât durează și cât timp este valabilă școala de șoferi

Cât timp durează școala de șoferi pentru toate categoriile:

„școală de șoferi categoria B, ce ține în jur de 4 săptămâni, cu 24 de ore de legislație și 30 de ore de practică;

pentru permis categoria C sunt, de obicei, două variante: dacă deja ai permis categoria B de mai mult de un an, școală durează 5 săptămâni și cuprinde 50 de ore legislație categoria C plus 30 de ore de practică; sau dacă ai permis de conducere categoria B de mai puțin de un an, școala durează 6 săptămâni, fiind necesare 36 de ore de practică;

la categoria E, școala durează 2 săptămâni, cu 10 ore de legislație și 10 ore de condus, și dacă te întrebi câte întrebări sunt la categoria E, răspunsul este 11 întrebări și trebuie să răspunzi corect la 9 pentru a promova;

pentru școala moto, durata minimă este de 30 de zile, dar ține de modul în care îți poți planifica partea practică, notează accelerație.ro.

Când expiră școala de șoferi?

Școala de șoferi este valabilă 12 luni din momentul absolvirii, care coincide cu data efectuării ultimei ore de conducere (data este înscrisă în fișa de școlarizare). Se recomandă susținerea examenului pentru permis imediat după terminarea școlii, întrucât cunoștințele asimilate sunt proaspete în minte, iar pe parcursul celor 12 luni se pot schimba multe din punct de vedere legislativ la regimul rutier.

În cazul în care nu reușiți, pe parcursul unui an de la absolvirea școlii, să promovați examenul organizat de Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, va trebui să reluați, după un an, procesul de pregătire (pregătirea teoretică și toate orele de conducere minim obligatorii, inclusiv întocmirea din nou a dosarului pentru permis).