Atenție, șoferi! Ce se întâmplă cu rovinieta în perioada stării de urgență. Poliția Română trage un semnal de alarmă

Diana Radu 27.03.2020, 20:49
Atenție, șoferi! Ce se întâmplă cu rovinieta în perioada stării de urgență. Poliția Română trage un semnal de alarmă

În Ordonanța militară numărul 3, care a intrat în vigoare în data de 25 martie, ora 12:00 este prevăzut faptul că românii pot circula pe perioada stării de urgență cu documentele expirate. Atenție, însă, este vorba doar despre documentele eliberate de autoritățile publice. Rovinieta intră în această categorie?

Pot circula românii cu rovinieta expirată în perioada stării de urgență? Răspunsul Poliției Române

Poliția română a răspuns printr-un mesaj postat pe pagina oficială că rovinieta nu se încadrează în categoria documentelor eliberate de autoritățile publice. Drept urmare, circularea pe drumurile naționale sau pe autostrăzi cu rovinieta expirată atrage după sine amenzi usturătoare.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public și întrebările primite în această perioadă cu privire la menținerea valabilității rovinietelor care expiră în perioada stării de urgență, CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi că rovinietele NU SE ÎNCADREAZĂ în categoria „documentelor eliberate de autoritățile publice”, motiv pentru care valabilitatea acestora încetează la sfârșitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful”, se arată pe site-ul Poliției Române.

În baza dispozițiilor articolului 14 al Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, toate documentele eliberate de autoritățile publice își mențin valabilitatea pe perioada stării de urgență. Atenție măsura este valabilă doar pentru documentele emise de o Autoritate Publică.

Însă, șoferii pot circula cu permisul expirat pe perioada stării de urgență cu precizarea că acestea trebuie să fie reinoite în termen de 90 de zile după expirarea stării de urgență. În aceeași categorie intră și actele de identitate, precum și atestatele profesionale.

„Șoferii care continuă să execute curse externe, având atestatul expirat, sau a cărui valabilitate urmează să expire în perioada situației de urgență. trebuie să fie conștienți însă de faptul că există posibilitatea ca în țările de destinație, precum și în cele tranzitate, să întâmpine dificultăți mai mult sau mai puțin discutabile”, a afirmat Sandor Gabor, președintele Institutului de Formare Profesională în Transporturi Rutiere.

Urmăriți Impact.ro și pe