Secretul murăturilor perfecte are legătură, fără îndoială, și cu cantitatea de sare sau de oțet pe care o punem. În vreme ce sarea este un ingredient important în fermentare, oțetul ajută la marinarea alimentelor crude, cum ar fi legumele. Află în rândurile de mai jos cât oțet și sare se pun la murături.
Există un timp pentru toate treburile dintr-o gospodărie, iar toamna este anotimpul perfect pentru prepararea conservelor pentru iarnă. Deși nu am pășit încă în luna septembrie, multe gospodine roiesc deja prin gospodării și grădini în căutarea legumelor perfecte pentru borcane.
La final de vară, început de toamnă, româncele se întrec în rețete de zacuscă, gogoșari la oțet, compoturi, gemuri și alte cele. Astăzi, însă, vom vorbi despre murături. Vom dezvălui, mai exact, câteva dintre secretele murăturilor: cât oțet și sare se pun la murături?
Probabil toate gospodinele au deja o rețetă de murături scrisă pe o foaie de caiet sau într-o agendă, multe dintre ele fiind de pe vremea când bunicii umpleau putina cu bunătăți. Însă, cum unele rețete nu par să de-a rezultate încântătoare, multe persoane se întreabă, de pildă, câtă sare se pune la murături? Învață să faci saramura perfectă, ca să te bucuri de cele mai bune murături în sezonul rece.
Citește și: De ce se pune hrean la murături? E foarte importantă să îl adaugi, ce efect are, de fapt
Înainte de a-ți spune exact câtă sare și cât oțet trebuie să pui la murături, trebuie să bifăm un alt aspect important. Este vorba despre fermitatea legumelor. Castraveții, de pildă, trebuie să fie fermi și fără defecte pentru a rezista peste iarnă. Și, cu cât sunt mai mici, cu atât mai bine – lucru valabil, de altfel, și pentru restul legumelor.
Al doilea mic secret are legătură cu prepararea unui amestec cu un anumit echilibru între acid (oțet) și bază (sare). Una dintre cele mai răspândite greșeli când vine vorba de murături constă în presupunerea că orice tip de oțet din magazin poate să facă o saramură bună.
Aciditatea este factorul care influențează într-o mare măsură calitatea saramurii pentru murături. În aceste circumstanțe, aciditatea servește ca agent de conservare în timpul fermentației, atunci când legumele sunt pregătite pentru sezonul rece. Prin urmare, nu lăsa eticheta ”oțet de murat” să te înșele.
Pentru a prepara o saramură ca la carte, trebuie să folosești un oțet cu o aciditate de minimum cinci procente. Pentru murături, este recomandat să folosești oțet alb distilat. Cantitatea de oțet folosită depinde de la o rețetă la alta, în funcție de factori: capacitatea borcanelor, cantitatea de legume folosite, ș.a.m.d. Pentru murături asortate, de pildă (ingrediente: 1 kg de morcov, 1 kg de țelină rădăcină, 1 kg de gogoșari, 1 kg de gogonele, 1 kg de conopidă, 500 gr de castraveți) vom folosi 1 l de oțet și 2 l de apă.
Cu siguranță ai răsfoit diverse rețete de murături și ai observat că fiecare solicită o cantitate diferită de sare. Cantitatea de sare adăugată legumelor nu este bătută în cuie, astfel că poate varia în funcție de preferințele personale, de legumele folosite, de restul ingredientelor din rețetă și chiar de mărimea bucăților de legume.
Există două modalități simple de a adăuga sare la fermentații de legume și sunt extrem de folositoare:
Atunci când vorbim despre fermentații de legume, regula de bază este de 1-3 linguri de sare la un litru de apă.
Vezi și: Ingredientele pe care să nu le pui sub nicio formă la murături. Le strică tot gustul
Secretul unei saramuri perfecte pentru murături nu ține numai de alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită la murături, doar cea grunjoasă, altfel legumele se înmoaie), ci și de condimentele adăugate în borcanul cu bunătăți.
Mărarul, hreanul și frunzele de vișin sunt, la rândul lor, conservanți și dau o aromă deosebită murăturilor. În plus, condimentele nu doar că dau savoare murăturilor, ci împiedică bacteriile rele să se înmulțească și să strice murăturile. Prin urmare, este obligatoriu să adaugi hrean, usturoi, semințe de muștar și mărar uscat în borcanele cu murături.
Un alt lucru la care trebuie să fii atentă atunci când pregătești conservele pentru iarnă este borcanul. Borcanul în care pui legumele trebuie să fie curat și dezinfectat, iar capacul trebuie să se închidă etanș. În caz contrar, riști ca murăturile tale să iasă moi sau chiar să se strice.
Ingrediente:
Mod de preparare: