Cât oțet și sare se pun la murături? Acestea sunt cantitățile ideale pentru un gust bun

Emanuela Pană 20.09.2023, 12:46
Cât oțet și sare se pun la murături? Acestea sunt cantitățile ideale pentru un gust bun

Secretul murăturilor perfecte are legătură, fără îndoială, și cu cantitatea de sare sau de oțet pe care o punem. În vreme ce sarea este un ingredient important în  fermentare, oțetul ajută la marinarea alimentelor crude, cum ar fi legumele. Află în rândurile de mai jos cât oțet și sare se pun la murături.

Cum faci cele mai bune murături?

Există un timp pentru toate treburile dintr-o gospodărie, iar toamna este anotimpul perfect pentru prepararea conservelor pentru iarnă. Deși nu am pășit încă în luna septembrie, multe gospodine roiesc deja prin gospodării și grădini în căutarea legumelor perfecte pentru borcane.

La final de vară, început de toamnă, româncele se întrec în rețete de zacuscă, gogoșari la oțet, compoturi, gemuri și alte cele. Astăzi, însă, vom vorbi despre murături. Vom dezvălui, mai exact, câteva dintre secretele murăturilor: cât oțet și sare se pun la murături?

Probabil toate gospodinele au deja o rețetă de murături scrisă pe o foaie de caiet sau într-o agendă, multe dintre ele fiind de pe vremea când bunicii umpleau putina cu bunătăți. Însă, cum unele rețete nu par să de-a rezultate încântătoare, multe persoane se întreabă, de pildă, câtă sare se pune la murături? Învață să faci saramura perfectă, ca să te bucuri de cele mai bune murături în sezonul rece.

Citește și: De ce se pune hrean la murături? E foarte importantă să îl adaugi, ce efect are, de fapt

Cât oțet și sare se pun la murături?

Înainte de a-ți spune exact câtă sare și cât oțet trebuie să pui la murături, trebuie să bifăm un alt aspect important. Este vorba despre fermitatea legumelor. Castraveții, de pildă, trebuie să fie fermi și fără defecte pentru a rezista peste iarnă. Și, cu cât sunt mai mici, cu atât mai bine – lucru valabil, de altfel, și pentru restul legumelor.

Oțet

Al doilea mic secret are legătură cu prepararea unui amestec cu un anumit echilibru între acid (oțet) și bază (sare). Una dintre cele mai răspândite greșeli când vine vorba de murături constă în presupunerea că orice tip de oțet din magazin poate să facă o saramură bună.

Aciditatea este factorul care influențează într-o mare măsură calitatea saramurii pentru murături. În aceste circumstanțe, aciditatea servește ca agent de conservare în timpul fermentației, atunci când legumele sunt pregătite pentru sezonul rece. Prin urmare, nu lăsa eticheta ”oțet de murat” să te înșele.

Pentru a prepara o saramură ca la carte, trebuie să folosești un oțet cu o aciditate de minimum cinci procente. Pentru murături, este recomandat să folosești oțet alb distilat. Cantitatea de oțet folosită depinde de la o rețetă la alta, în funcție de factori: capacitatea borcanelor, cantitatea de legume folosite, ș.a.m.d. Pentru murături asortate, de pildă (ingrediente: 1 kg de morcov, 1 kg de țelină rădăcină, 1 kg de gogoșari, 1 kg de gogonele, 1 kg de conopidă, 500 gr de castraveți) vom folosi 1 l de oțet și 2 l de apă.

Cât oțet și sare se pun la murături? Sare

Cu siguranță ai răsfoit diverse rețete de murături și ai observat că fiecare solicită o cantitate diferită de sare. Cantitatea de sare adăugată legumelor nu este bătută în cuie, astfel că poate varia în funcție de preferințele personale, de legumele folosite, de restul ingredientelor din rețetă și chiar de mărimea bucăților de legume.

Există două modalități simple de a adăuga sare la fermentații de legume și sunt extrem de folositoare:

  1. Adaugă sare direct în vasul/borcanul cu legumele mărunțite sau tocate, cum ar fi în cazul rețetei de varză murată (vezi trucuri pentru cea mai bună varză murată). Se frământă sarea în legume, se scoate sucul, iar legumele fermentează ulterior în sucurile lor proprii;
  2. Dizolvă sarea în apă, pentru a face o saramură. Se scufundă complet legumele în saramură pentru o fermentare corespunzătoare.

Atunci când vorbim despre fermentații de legume, regula de bază este de 1-3 linguri de sare la un litru de apă.

Vezi și: Ingredientele pe care să nu le pui sub nicio formă la murături. Le strică tot gustul

Alte secrete referitoare la murături

Secretul unei saramuri perfecte pentru murături nu ține numai de alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită la murături, doar cea grunjoasă, altfel legumele se înmoaie), ci și de condimentele adăugate în borcanul cu bunătăți.

Cat otet si sare se pun la muraturi?
Secrete pentru muraturi perfecte

Mărarul, hreanul și frunzele de vișin sunt, la rândul lor, conservanți și dau o aromă deosebită murăturilor. În plus, condimentele nu doar că dau savoare murăturilor, ci împiedică bacteriile rele să se înmulțească și să strice murăturile. Prin urmare, este obligatoriu să adaugi hrean, usturoi, semințe de muștar și mărar uscat în borcanele cu murături.

Un alt lucru la care trebuie să fii atentă atunci când pregătești conservele pentru iarnă este borcanul. Borcanul în care pui legumele trebuie să fie curat și dezinfectat, iar capacul trebuie să se închidă etanș. În caz contrar, riști ca murăturile tale să iasă moi sau chiar să se strice.

Rețetă clasică de murături asortate la borcan

Ingrediente:

  • gogonele;
  • țelină;
  • morcovi;
  • conopidă;
  • ardei coarnă;
  • varză roșie;
  • ardei iuți;
  • hrean;
  • usturoi;
  • frunze de țelină;
  • sare;
  • oțet.

Mod de preparare:

  1. Se spală legumele și se curăță de sâmburi;
  2. Se taie morcovii rondele, țelina felii, iar conopida se desface în buchețele;
  3. Se așează toate legumele în borcane, punând printre ele și bucăți de varză roșie, grăunți de usturoi, hrean, ardei iuți și coarnă și frunze de țelină;
  4. Se prepară o saramură: 500 gr de sare și 250 ml de oțet la 10 l de apă;
  5. Se pune apa la fiert, se adaugă sarea și se lasă pe foc pentru 10 minute;
  6. Se ia saramura de pe foc, se adaugă oțetul și se amestecă bine, după care se toarnă fierbinte în borcane, peste legume.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...