Cât mai costă chiria în București, Cluj sau Timișoara. Răsturnare de situație cu prețurile

Cătălina Burghelea 13.10.2021, 10:27
Cât mai costă chiria în București, Cluj sau Timișoara. Răsturnare de situație cu prețurile

În momentul în care vrei să te muți într-o locuință cu chirie, prețul pe care trebuie să-l dai lunar pentru confortul tău contează extrem de mult. Pentru mulți români, este principalul factor care determină închirierea unui apartament, a unei garsoniere sau case.

Prețuri chirie în București, Cluj-Napoca sau Timișoara

Cât mai costă o chirie în marile orașe ale României, cum ar fi București, Cluj-Napoca sau Timișoara? Pandemia de coronavirus a influențat prețul chiriilor, așa că este esențial să faci o cercetare amănunțită în momentul în care vrei să faci acest pas. Nu de alta, dar s-ar putea să iei țeapă!

Din cauza pandemiei de coronavirus, prețul chiriilor bate pasul pe loc. Nu același lucru este valabil cu valoarea unui apartament nou. Dezvoltatorii imobiliari anunţă scumpiri ale apartamentelor chiar şi de 25 la sută. Iată cu cât se închiriază acum o garsonieră în Capitală, Cluj-Napoca sau Timișoara, mari orașe universitare.

Răsturnare de situație în marile orașe

Deşi prețul unei locuințe noi s-a majorat considerabil, chiar şi cu 25 la sută, preţul chiriilor bate pasul pe loc. În special în oraşele universitare, unde numărul studenţilor este din ce în ce mai mic, pe fondul situației sanitare din România.

Spre surprinderea dezvoltatorilor imobiliari, închirierea unui apartament sau a unei garsoniere nu costă mai mult față de anul trecut. Prețurile chiriilor a rămas la fel ca în 2020, în unele situații putând fi renegociate pe minus, potrivit unui studiu realizat de o agenție imobiliară de la noi din țară.

În ceea ce privește preferințele românilor, cele mai căutate tipuri de locuinţe rămân, în continuare, apartamentele, urmate de garsoniere şi case/vile. Ce-i drept, închirierea unui apartament îți asigură spațiul de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitățile în voie. Iar dacă împarți chiria cu cineva, atunci este și mai bine pentru tine! Ieși bine la bani, având confortul dorit.

Cât mai costă să închiriezi un apartament cu două camere

În București, pentru un apartament cu două camere, o chirie variază între 300 şi 600 de euro. În Cluj-Napoca, cel mai mare oraș al Transilvaniei, prețul chiriilor oscilează între 300 şi 550 de euro, iar în Timișoara, închirierea unui apartament costă între 250 şi 450 de euro, în funcţie de zonă, finisaje şi suprafaţă.

Cât plătești pentru închirierea unei garsoniere

Pentru o garsonieră trebuie să scoți din buzunar între 200 şi 350 de euro în Bucureşti, 200-350 de euro în Cluj-Napoca şi 150-250 de euro în Timişoara. În anul 2020, sistemul de învățământ online a cauzat scăderea cererii pentru chirii rezidenţiale, mai ales în principalele oraşe universitare.

Cele mai mari schimbări s-au remarcat pe piaţa clădirilor de birouri, unde angajatorii au renunţat la spaţiile de birouri sau au renegociat în jos chiriile, ca urmare a sistemului “work from home” (munca de acasă).

„În 2020, proprietarii din Capitală au scăzut chiria solicitată cu o medie de 6% pentru apartamentele cu două și trei camere, și, respectiv, cu 8% pentru garsoniere și apartamentele cu patru camere. Estimăm că, la sfârșitul anului trecut, unul din cinci apartamente disponibile spre închiriere în București era ocupat, în timp ce, înainte de declanșarea epidemiei, raportul era de unul la șase”, a precizat Dorel Niță.