Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? Ce acte sunt necesare și cine îl poate solicita

Emanuela Pană 26.02.2024, 16:03
Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? Ce acte sunt necesare și cine îl poate solicita

Ajutorul de deces a fost majorat de la 1 ianuarie, ajungând la o sumă considerabilă care are un rol important în sprijinirea familiilor îndoliate. Află, mai jos, care sunt actele necesare, condițiile de acordare și cât este ajutorul de înmormântare în 2024.  

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? 

Începând de la 1 ianuarie 2024, suma de bani pe care statul român o oferă pentru ajutorul de înmormântare a crescut. Acest ajutor este un sprijin financiar acordat în cazul decesului asiguratului/pensionarului sau al unui membru de familie aflat în întreținerea solicitantului. 

Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, aduce schimbări și în ceea ce privește ajutorul de deces. Pentru a primi ajutorul, sunt necesare diferite documente, în funcție de calitatea persoanei decedate, fie că era pensionar, asigurat sau alte situații.  

De asemenea, sunt stabilite anumite condiții referitoare la persoanele care sunt eligibile pentru a primi acest ajutor. Astfel, în situația în care asiguratul sau pensionarul încetează din viață, ajutorul este acordat unei singure persoane. 

Cuantumul ajutorului de deces acordat românilor care trec prin momente dificile s-a majorat cu 778 de lei, ajungându-se la o sumă considerabilă, care are un rol important în sprijinirea familiilor îndoliate. Iată ce sumă acordă statul în 2024: 

  • În cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 7.567 lei de la 6.789 lei; 
  • În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 3.784 lei. 

Citește și: Ajutor de deces. Ce acte sunt necesare la dosar și care este suma pe care o oferă statul

Cine poate solicita ajutorul de deces? 

Ajutorul de înmormântare se acordă în baza unei cereri și a certificatului de deces. De menționat că suma de bani trebuie solicitată, deoarece ea nu vine automat.

Cat este ajutorul de inmormantare in 2024
Cine beneficiaza de ajutorul de deces

Banii se vor achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării. Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi:  

  • Soţul supravieţuitor; 
  • Copilul; 
  • Părintele; 
  • Tutorele; 
  • Curatorul; 
  • Oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus. 

Dacă persoana decedată nu avea calitate de asigurat/pensionar, ajutorul de deces este acordat unui membru al familiei sale care are statutul de asigurat sau pensionar. În conformitate cu prevederile legii, un membru de familie aflat în întreţinerea titularului poate fi: 

a) soţul/soţia;

b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;

c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Vezi și: Ajutorul de înmormântare se majorează. Câți bani vor primi românii în cazul unui deces în familie din 2023

Acte necesare pentru ajutorul de deces 

Actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces în 2024 sunt următoarele: 

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces; 
  • certificat de deces (original şi copie); 
  • act de identitate al solicitantului (original şi copie); 
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); 
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); 
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l– a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original), dacă este cazul; 
  • adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original), dacă este cazul; 
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz; 
  • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.  
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...