Ajutorul de deces a fost majorat de la 1 ianuarie 2023, continuându-și trendul ascendent din ultimii ani. Mai exact, cuantumul ajutorului de deces a crescut cu 694 de lei, potrivit legii prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023, document ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Iată ce trebuie să știi despre ajutor de deces 2023.
Ajutorul de deces, un suport demn de luat în seamă pentru cei care își pierd o rudă, s-a majorat cu aproape 700 de lei de la 1 ianuarie 2023, urmând trendul ascendent din ultimii ani. Astfel, dacă anul trecut statul român oferea suma de 6.095 de lei ca ajutor de înmormântare unei persoane pensionare sau asigurate, începând cu 2023 suma a fost majorată la 6.789 de lei.
Ajutorul de înmormântare se oferă în cazul morții pensionarului sau asiguratului, dar și în cazul decesului unui membru de familie al pensionarului sau asiguratului, chiar dacă persoana decedată nu avea calitate de asigurat sau pensionar. În cazul în care persoana decedată este parte din familia unui pensionar sau asigurat, ajutorul oferit are o valoare mult mai mică (la jumătate).
Astfel, dacă persoana decedată face parte din familia unei persoane cu calitatea de pensionar sau asigurat, ajutorul de deces va fi de 3.395 de lei. De menționat că a fost înregistrată o majorare și în ceea ce privește acest ajutor, întrucât, în 2022, valoarea acestuia era de 3.048 de lei.
În consecință, casele de pensii vor plăti mai mult în contul ajutoarelor de deces în 2023.
„Începând cu data de 01 ianuarie 2023, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.
În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022“, au explicat reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt, potrivit adevarul.ro.
Ajutorul de înmormântare se achită unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul stabilit în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestora, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea, potrivit legislației în vigoare.
În mod normal, persoanele care pot solicita acest ajutor bănesc garantat de stat trebuie să fie rude cu persoana decedată, însă, există și o excepție de la regulă. Este vorba despre persoanele care nu mai au rude apropiate sau despre cele ale căror rude apropiate nu vor să se implice în procesul de înmormântare.
În astfel de situații, ajutorul de deces poate fi oferit acelei persoane care dovedește faptul că a suportat cheltuielile de deces, impuse de organizarea ceremoniei de înmormântare.
Citește și: Ajutorul de înmormântare se majorează. Câți bani vor primi românii în cazul unui deces în familie din 2023
Pentru a beneficia de ajutor de deces 2023, persoanele care au suferit pierderea unui membru al familiei trebuie să întocmească un dosar ce va fi depus la Casa Județeană de Pensii de pe raza județului unde își avea domiciliul persoana decedată.
Iată care sunt actele necesare acordării ajutorului de deces/înmormântare, potrivit reprezentanților Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP):
După cum se poate observa, ajutorul de înmormântare se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că suma menționată mai sus trebuie cerută, deoarece nu vine automat.
Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare, de către:
După efectuarea plății ajutorului de înmormântare, plătitorul de drepturi de asigurări sociale trebuie să înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT“, data, semnătura şi ştampila.