Cât de vechi sunt tramvaiele care circulă în România. Statistica e incredibilă

Andrei Cezar / 02.07.2020, 11:44

Statistică incredibilă privind funcționalitatea tramvaielor din România. Proprietarul Astra Vagoane Călători, Valer Blidar, afirmă că în prezent, în întreaga țară, circulă mai puțin de 20 de tramvaie fabricate în ultimii 10 ani, potrivit Economica.net.

Cât de vechi sunt tramvaiele care circulă în România

Avem o infratructură de transport ce ne plasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, iar acum am aflat cât de bine stăm și la capitolul transport public. Tramvaiele, căci la ele ne referim, sunt foarte vechi și uzate, ceea ce, iar de multe ori pot reprezenta un real pericol pentru călători.

Proprietarul producătorului de material rulant Astra Vagoane Călători este de părere că pentru reînnoirea parcului, România are nevoie de aproximativ 1.000 – 1.200 de tramvaie, în condițiile în care, la ora actuală doar 20 sunt fabricate în ultimii 10 ani.

“Noi ne-am pregătit. Chiar am adus această industrie în România încă din 2010. Am achiziționat o licență de fabricație de la Siemens Germania. Considerăm că este cea mai indicată și singura care poate oferi tramvaie de la 18 metri până la 54 metri lungime, consum scăzut de energie, podea complet coborâtă”, a declarat Blidar într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Bcureștiul este unul dintre orașele care suferă cel mai mult la acest capitol. Licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie în Capitală a fost câștigată, inițial, de un producător din Turcia. Ulterior, Astra Vagoane Călători a făcut contestație și a avut câștig de cauză, însă nu este sigur dacă producătorul român va câștiga și întreaga licitație. Un alt deznodământ ar putea fi reluarea procedurilor.

Cât de vechi sunt tramvaiele care circulă în România. Statistica e incredibilă
Cât de vechi sunt tramvaiele care circulă în România. Statistica e incredibilă

Capacitatea de producție a companiei Astra Vagoane Călători

Întrebat fiind dacă Astra poate livra 400 de tramvaie în București, Blidar a spus că având două fabrici la Arad, acestea pot produce între 25 și 30 de tramvaie pe an, la un program de lucru de opt ore, la un singur schimb, potrivit Economica.net.

“Într-o fabrică avem 400 de angajați, dincolo vreo 280 și mai avem și alte firme”, a mai spus Blidar.

Potrivit proprietarului de material rulant, în momentul de față are mai multe contracte în derulare cu municipalitățile unor orașe precum: Arad, Cluj, Oradea, și Galați.

“Clujul a contractat cu noi 24 de tramvaie, am livrat deja câteva bucăți, avem Oradea cu 20 de tramvaie, Aradul cu 28 de tramvaie, Galațiul cu 18. Toate acestea sunt în fabricație, în diferite stadii”, a detaliat proprietarul Astra Vagoane Călători.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI