Cât de veche este apa de pe Pământ, ai fi uimit: legătura cu Soarele

Gabriel Peneș 09.03.2023, 13:40
Cât de veche este apa de pe Pământ, ai fi uimit: legătura cu Soarele

Știm că apa pe Pământ provine, în mare parte, de la cometele cu care Terra s-a ciocnit de-a lungul existenței sale. Cu toate acestea, încă nu era clar cât de veche este, când s-a format, de fapt, această apă. O descoperire recentă a cercetătorilor americani a demonstrat că lichidul atât de necesar vieții are o vechime mai mare decât însuși Soarele.

Cât de veche este apa de pe Pământ, ai fi uimit

Apa este un element relativ comun în univers. Este un element cheie în formarea planetelor. Pe Pământ, o parte din ea provine din cometele cu care planeta noastră s-a ciocnit de-a lungul miilor de milenii de existență. Dar că să înțelegem originea apei pe Terra, cercetătorii se uită la emisiile a două tipuri de apă: cea normală și cea grea.

Apa obișnuită, standard, este alcătuită dintr-un atom de oxigen și doi de hidrogen, conform binecunoscutei formule H2O. Dar fiecare element are izotopi – „gemeni” chimici un poc mai grei pentru că au neutroni în plus în nucleul lor. Unul dintre izotopii hidrogenului se numește deuteriu, iar dacă apa are un atom de deuteriu în locul unuia de hidrogen, atunci ea este „apă grea”.

Raportul dintre apa normală și cea grea este o amprentă chimică: el ne spune de unde provine apa. Iar anumite comete au un raport foarte asemănător celui de pe Pământ. Ce nu e clar încă este când s-a întâmplat asta. Stelele se nasc din nori de praf și gaz, apoi dezvoltă un disc din care pot să apară planete și comete. Cercetătorii au găsit o legătură între apă și formarea unui alt sistem stelar, aflat la 1.300 ani lumină distanță de Pământ, numit V883 Orionis, scrie iflscience.com.

Cât de veche este apa de pe Pământ, ai fi uimit: legătura cu Soarele
Sistemul stelar V883 Orionis se află la o distanță de 1.300 de ani lumină de Pământ

Legătura cu Soarele

Acest sistem este înconjurat de un disc de praf și gaz din care, într-o zi, se vor forma noi planete. În acest disc cercetătorii au detectat vapori de apă. Asta sugerează că apa din Sistemul Solar, care include şi Pământul, era prezentă în gazele care au dus la formarea Soarelui, acum circa 4,6 miliarde de ani. Astfel, spun ei, apa precedă Soarele în Sistemul Solar şi este elementul care a ajutat şi la formarea planetei noastre.

„Ştim acum că originea apei în Sistemul Solar datează dinaintea formării Soarelui”, a spus astronomul John Tobin, de la Observatorul Astronomic US National Radio.

Îjn procesul formării unei stele ca Soarele, aşa cum este acum cazul lui V883 Orionis, toate celelalte lucruri din Sistemul Solar se formează din ceea ce mai rămâne din discul care a orbitat în jurul stelei. Particulele de praf se lipesc unele de altele datorită electricităţii statice, până când se transformă într-un obiect suficient de mare pentru ca gravitaţia să preia frâiele.

Despre apă se consideră că joacă un rol important în acest proces. După ce îngheaţă, vaporii de apă învelesc particulele de praf şi le oferă acestora posibilitatea să se lipească cu alte particule. Asta se întâmplă în primele etape ale formării planetare.

Pe de altă parte, este dovedit faptul că apa poate se lege particulele de praf, să ducă la formarea de comete şi să ajungă pe planete la impact.

„Ne putem gândi la drumul apei prin univers ca la o cărare. Ştim cum arată punctele de final, adică planetele pe care există apă, sau cometele, dar vrem să vedem şi punctele de origine. Până acum, puteam doar să legăm Pământul de comete şi protostelele de mediul interstelar, dar nu puteam lega protostelele de comete. V883 Orionis schimbă asta, pentru că dovedeşte că moleculele de apă din acel sistem şi cele din sistemul nostru solar au rate similare de deuterium şi hidrogen.

V883 Orionis este veriga lipsă. Compoziţia apei din discul acestei stele este extrem de similară cu apa din cometele din Sistemul nostru Solar. Asta confirmă faptul că apa din sistemele planetare s-a format acum miliarde de ani, înainte de Soare, în spaţiul interstelar”, a mai explicat Tobin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....