Kilo, mega, giga, terra s-au demodat: cât cântărește Pământul, dar Soarele, în 2022

Gabriel Peneș 22.11.2022, 14:00
Kilo, mega, giga, terra s-au demodat: cât cântărește Pământul, dar Soarele, în 2022

Kilo, mega, giga, terra s-au demodat. De regulă, în viața de zi cu zi folosim anumite unități de măsură normale. Spunem că luăm 1 kilogram de făină sau că avem o greutate de X kilograme. Sigur, în anumite domenii, cum ar fi producția economică, ajungem și la mii sau milioane de tone. Dar Universul este un loc foarte mare, iar aceste unități de măsură nu fac față dimensiunilor cu care ne confruntăm. La fel, și expansiunea explozivă a a domeniului datelor vehiculate online.

Kilo, mega, giga, terra s-au demodat

Pentru viața de zi cu zi, suntem obișnuiți să folosim câteva unități de măsură, proporționale cu realitatea în care trăim. Dar, pe alte planuri, dimensiunile Universului, ale corpurilor cerești, dar și ale cantității de date vehiculate în lume au impus alte unități de măsură.

Pentru calcule mai eficiente (cel puțin aproximative) s-au adăugat prefixele ronna și quetta pentru acele corpuri care sunt prea mari pentru a fi măsurate confortabil în yotta. Pe de altă parte, atunci când vorbim despre polul opus, adică despre corpuri prea mici, folosim ronto și quecto. Ceva mai jos, veți afla ce ordine de mărime desemnează acestea.

Deși rădăcinile lor datează de la Revoluția Franceză, unitățile Sistemului Internațional de Unități au fost înființate în 1960, cu o gamă inițială de la atto la terra. Pe măsură ce înțelegerea noastră asupra universului a crescut, au fost adăugate prefixe suplimentare în 1964 și 1991.

Chiar și locuitorii din SUA, Myanmar și Liberia, ultimele „bastioane” împotriva sistemului metric, sunt familiarizați cu prefixele kilo și mega pentru o mie sau milioane de unități standard, cum ar fi grame sau metri. În cealaltă direcție, avem mili și micro.

Prefixele se aplică la: metru, (kilo)gram, amper, kelvin, mol și candela. Pe acestea sunt construite unități derivate, cum ar fi voltul sau newtonul.

Întrunită, săptămâna trecută, lângă Paris, Conferința Generală privind Greutățile și Măsurătorile a ales să nu meargă cu prefixele informale existente, deoarece B și H sunt deja utilizate în moduri care ar stârni confuzie dacă prefixele ar fi scurtate la o singură literă precum cele existente.

„Singurele litere care nu au fost folosite pentru alte unități sau alte simboluri au fost R și Q”, a declarat Dr. Richard Brown, conform iflscience.com.

Kilo, mega, giga, terra s-au demodat cât cântărește Pământul, dar Soarele, în 2022
Din acest tabel puteți afla ce înseamnă actualele unități de măsură, simbolul acestora și anul în care au fost adoptate

Cât cântărește Pământul, dar Soarele, în 2022

Expansiunea explozivă a domeniului datelor i-a făcut acum pe cei care guvernează standardele legate de sistemul metric să convină asupra unor noi prefixe pentru numerele extreme.

Reprezentanții guvernelor din întreaga lume au votat la Conferința Generală să introducă imediat 4 noi prefixe în Sistemul Internațional de Unități: ronna (10 la puterea 27), quetta (10^30), respectiv ronto (10 la puterea minus 27) și quecto (10^-30), atunci când e vorba de micro univers.

Spre comparație, Pământul cântărește în jur de un 6 ronnagrami, adică 6 x 10 la puterea 27, adică 6 miliarde de trilioane de tone, pe când masa unui electron este de aproximativ un quectogram (10 la puterea minus 30). În același timp, greutatea Soarelui a fost calculată la două mii de quettagrame, cu alte cuvinte 2.000 x 10 la puterea 30. Altfel spus, astrul solar cântărește cât 330.000 de Pământuri.

Aceasta este prima actualizare a sistemului de prefixe după 1991, când organizația a adăugat zetta (10^21), zepto (10^-21), yotta (10^24) și yocto (10^-24).

La momentul respectiv metrologii s-au adaptat nevoilor chimiștilor care doreau o modalitate de a exprima în Sistemul Internațional unități la scara numărului lui Avogadro (6 x 10^23), sau numărul particulelor constituente care sunt conținute în cantitatea de substanță dată de un mol. Prefixele mai cunoscute peta și exa au fost adăugate în 1975, relatează revista Nature.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....