Cât de românești sunt, de fapt, papanașii? De unde vin și ce contribuție am adus la rețetă

Madlen Moraru 18.06.2020, 17:41
Cât de românești sunt, de fapt, papanașii? De unde vin și ce contribuție am adus la rețetă

Dacă v-ați întrebat vreodată cât de românești sunt, de fapt, papanașii, răspunsul e unul surprinzător. Desertul delicios este unul pe placul tuturor, nu doar a celor mici. De aceea vă prezentăm și o rețetă ușor de preparat acasă pentru papanați ce vor fi pe placul întregii familii.

Cât de românești sunt, de fapt, papanașii? De unde vin și ce contribuție am adus la rețetă

Papanașii sunt considerați un desert delicios și mulți îi consideră un preparat tradițional românesc. Papanașii prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață reprezintă pentru alții gustul copilăriei și își regăsesc începuturile tocmai în Danemarca. Istoria arată că acest preparat considerat românesc are rădăcini tocmai până în această țară. Papanașii se mai regăsesc și în Austria, dar și în Ungaria, dacă este să ne referim la preparatul pe care îl cunoaștem în ziua de astăzi și care a derivat din cel numit gomboț cu brânză. Papanașii moldovenești prăjiti își au originea în respectivul desert.

Cât de românești sunt, de fapt, papanașii? De unde vin și ce contribuție am adus la rețetă
Papanașii au o istorie inedită și provin din Danemarca

Papanașii tradiționali, pe care îi puteți comanda și de la restaurant, au o formă rotundă, iar în compoziția lor au brânză de vaci. Spre deosebire de gogoșile simple, de exemplu, acest preparat se poate servi și cu o lingură de smântână dulce. Dar și cu dulceață, fie cu gem de fructe, în funcție de gusturi. Aceștia se prepară într-un timp relativ mediu și au în compoziție ouă, făină, dar și brânza dulce. Papanașii au la bază și o istorioară considerată amuzantă, din Danemarca.

Legenda spune că atunci când un căpitan de vas a încercat să strunească nava și se afla la cârmă mânca o gogoață. Deoarece a fost surprins de valurile mult prea puternice, și-a înfipt desertul tocmai în spițele cârmei. În acest mod a ajutat și generații întregi de patiseri și gospodine de la coacerea acelui miez problematic, potrivit historia.ro.

Ingrediente necesare pentru papanași:

  • 800 g faină
  • 300 g brânză de vaci
  • 3 galbenușuri de ou
  • 300 ml lapte
  • 1 cub de 50 g drojdie proaspată /  2 plicuri drojdie uscată – 15 g
  • 50 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • coajă rasă de lămâie
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mod de preparare a papanașilor:

  • Mai întâi se amestecă zahărul cu laptele călduț și drojdia și se lasă la crescut circa 10 minute
  • Se adaugă gălbenușurile, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Brânza de vaci se scurge de zeamă și se pune împreună cu o treime din făină.
  • Se bat foarte bine cu mixerul ingredientele până la omogenizare și treptat se adaugă și restul de făină, pâna la obținerea unui aluat moale.
  • În funcție de cât de grasă este brânza de vaci se poate regla și cantitatea de făină adăugată.
  • Aluatul pentru papanașii tradiționali cu brânză se lasă la dospit în jur de 30 de minute până când își dublează volumul.
  • Pe blatul de lucru se presară făină și se întinde aluatul, până la o grosime de aproximativ 1 cm. Cu o formă rotundă cu un diametru de 10-12 cm se taie papanașii și în mijloc se face o gaură, cu o formă de aproximativ 2 cm. Din această compoziție puteți realiza aproximativ 25 de bucați de papanași cu brânză.
  • Se pune uleiul la încins într-o tigaie și gogoșile se așază în tigaie, una câte una, începând cu prima tăiată. Dacă veți respecta această ordine, primul papanaș decupat va avea timp să stea la dospit până este gătit.
  • Se servesc cu o lingură de smântână și dulceață la alegere.
Urmăriți Impact.ro și pe