Dacă v-ați întrebat vreodată cât de românești sunt, de fapt, papanașii, răspunsul e unul surprinzător. Desertul delicios este unul pe placul tuturor, nu doar a celor mici. De aceea vă prezentăm și o rețetă ușor de preparat acasă pentru papanați ce vor fi pe placul întregii familii.
Papanașii sunt considerați un desert delicios și mulți îi consideră un preparat tradițional românesc. Papanașii prăjiți cu brânză de vaci, smântână și dulceață reprezintă pentru alții gustul copilăriei și își regăsesc începuturile tocmai în Danemarca. Istoria arată că acest preparat considerat românesc are rădăcini tocmai până în această țară. Papanașii se mai regăsesc și în Austria, dar și în Ungaria, dacă este să ne referim la preparatul pe care îl cunoaștem în ziua de astăzi și care a derivat din cel numit gomboț cu brânză. Papanașii moldovenești prăjiti își au originea în respectivul desert.

Papanașii tradiționali, pe care îi puteți comanda și de la restaurant, au o formă rotundă, iar în compoziția lor au brânză de vaci. Spre deosebire de gogoșile simple, de exemplu, acest preparat se poate servi și cu o lingură de smântână dulce. Dar și cu dulceață, fie cu gem de fructe, în funcție de gusturi. Aceștia se prepară într-un timp relativ mediu și au în compoziție ouă, făină, dar și brânza dulce. Papanașii au la bază și o istorioară considerată amuzantă, din Danemarca.
Legenda spune că atunci când un căpitan de vas a încercat să strunească nava și se afla la cârmă mânca o gogoață. Deoarece a fost surprins de valurile mult prea puternice, și-a înfipt desertul tocmai în spițele cârmei. În acest mod a ajutat și generații întregi de patiseri și gospodine de la coacerea acelui miez problematic, potrivit historia.ro.