Cât de nociv este aerul din România. Presa din Anglia a făcut o investigație amplă

Stan Filon 21.09.2023, 13:53
Cât de nociv este aerul din România. Presa din Anglia a făcut o investigație amplă

Acum s-a aflat cât de nociv este aerul din România! Experții au analizat calitatea aerului din Europa și au ajuns la o concluzie tristă. Toți europenii trăiesc în zone poluate, însă în unele țări situația a scăpat de sub control.

Cât de nociv este aerul din România

Așadar, Europa se confruntă cu o criză gravă ce ține de sănătatea publică, după ce s-a făcut un studiu legat de calitatea aerului. S-a ajuns la concluzia că aproape toată lumea de pe continent trăiește în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului, potrivit unei investigații realizate de The Guardian.

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol – dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului din Europa. 98% dintre oameni trăiesc în zone poluate cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc standardele Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului este mai mult decât dublă față de aceste linii de referință ale OMS. Citește și Un stat european este considerat principalul responsabil pentru poluarea ridicată. Activitatea sa produce cele mai multe gaze cu efect de seră

Cat de nociv este aerul din Romania
Cat de nociv este aerul din Romania

Macedonia, cel mai poluat aer din Europa

La nivel european, cea mai afectată țară este Macedonia. Aproape 60% din populația acestei țări trăiește în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori standardele OMS pentru PM2,5, în timp ce în patru zone s-a constatat că poluarea aerului este de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.

Sunt diferențe mari între Europa de Est și Europa de Vest, excepție făcând Italia, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Padului și în zonele înconjurătoare din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai nociv decât cel stabilit de OMS privind gradul cel mai periculos al poluării aerului. Citește și Cum afectează poluarea dezvoltarea bebelușilor înainte de naștere. Un studiu recent dezvăluie informații îngrijorătoare

Dar ce au măsurat, mai exact, experții? Ei bine, The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a realiza o hartă interactivă care dezvăluie cele mai afectate zone de pe continent. Măsurătorile se referă la PM2,5 – particule minuscule în suspensie în aer, produse în principal din arderea combustibililor fosili. Acestea pot trece din plămâni, direct în sânge și afectează toate organele interne.

Ce este PM2,5

Conform actualelor orientări ale OMS, concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care se încadrează în această limită. Experții spun că poluarea cu PM2,5 provoacă aproximativ 400.000 de decese pe an pe întregul continent.

”Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht, care a condus echipa de cercetători de pe întregul continent care a adunat datele. ”Ceea ce vedem destul de clar este că aproape toată lumea din Europa respiră un aer nesănătos”.

Datele relevă, de asemenea, următoarele:

  • Aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – au un nivel dublu față de cel recomandat de OMS.
  • Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu o valoare de patru ori mai mare decât cea a OMS.
  • În Regatul Unit, trei sferturi din populație trăiește în zone în care expunerea este între una și două ori mai mare decât cea recomandată de OMS
  • Aproape 30 de milioane de europeni locuiesc în zone în care concentrațiile de particule mici sunt de cel puțin patru ori mai mari decât orientările OMS.

În Suedia, în schimb, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă mai mult de două ori valoarea recomandată de OMS, iar unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care se situează sub această valoare.
Traficul, industria, încălzirea locuințelor și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de comunitățile cele mai sărace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...