Seceta a lăsat urme adânci în România. Recolta care a ajuns la cel mai mic nivel din ultimul deceniu. Anunțul ministrului Daea

Badea Violeta 04.12.2022, 17:48
Seceta a lăsat urme adânci în România. Recolta care a ajuns la cel mai mic nivel din ultimul deceniu. Anunțul ministrului Daea

Vara anului 2022 a fost marcată de o secetă semnificativă și susținută pe tot globul, din Europa până în China, în SUA și în Africa, și a adus cu sine efecte grave. În România, aceasta a distrus aproape tot ceea ce s-a cultivat. Iată recolta care a ajuns la cel mai mic nivel din ultimul deceniu!

Seceta a făcut ravagii în agricultură

Anul acesta, seceta a afectat foarte multe părți ale lumii, inclusiv țara noastră a avut de suferit. De curând, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat că România va înregistra în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent. Potrivit oficialului, seceta pedologică a diminuat recolta cu circa 40%-50% faţă de anii trecuţi.

Există totuși și o veste bună. Petre Daea a anunțat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar.

Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Citește și Cum ajung resturi ale rachetelor antigrindină peste caselor oamenilor. Explicațiile oferite de Petre Daea: “Acum este o perioadă de cercetare”!

Petre Daea
Petre Daea

„Producţia totală nu o dau”

Petre Daea a precizat, totuși, că nu va spune cantitatea totală obţinută de fermieri în acest an. Oficialul a anunțat că va dezvălui acest lucru doar atunci când se va introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, însă a menționat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect.

Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară.

Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului.

În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007.

Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene.

Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români.”, a transmis ministrul Agriculturii.

Citește și Preşedintele PNL Brăila, cuvinte grele către ministrul Agriculturii, Petre Daea: „I-a trecut timpul şi ar fi cazul să se apuce de numărat cormorani”!

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...