Blackout-ul pare o nouă sperietoare pentru europeni aruncată pe piață pentru a crea discuții și dispute îndelungate. Ei bine, cât de mult este expusă România la un blackout, de fapt? Mai mulți specialiști în energie au făcut lumină în această problemă.
Ce este blackout-ul și ce treabă are cu Români? Ei bine acesta acesta reprezintă o pană națională de energie. Mai exact, dacă ar avea loc, țara noastră ar rămâne în întuneric pentru o perioadă de timp. Acest lucru ar putea surveni din cauza lipsei de energie de pe piață sau din cauza unei defecțiuni majore.
România a fost la un pas de un blackout chiar la începutul anului trecut, fără a avea vreo legătură cu războiul din Ucraina sau cu sancțiunile economice impuse Rusiei. Pur și simplu o avarie de la rețeaua de energie electrică din nord-vestul României a fost cauzată de un incident care s-a produs la rețeaua electrică de transport europeană interconectată. Pericolul de blackout a fost destul de mare atunci, însă în schimb curentul a fost oprit doar pentru câteva ore în nord-estul țării.
Ei bine, expertul în energie Ionuț Purica a analizat această așa-zisă amenințare a blackout-ului. Acesta critică decizia statului român de a închide chiar în această perioadă minele de cărbune, în timp ce Germania s-a decis să dezafecteze un parc eolian doar pentru a extinde o mină de cărbune. Cu toate acestea, spune că nu există pericolul unui blackout.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Rezervoarele de gaz pentru iarnă sunt pline, sistemul energetic este la nivelul de securitate energetică la care era și în 2019. Dacă o să înțelegem să nu ne oprim centralele pe cărbune ar fi și mai bine. Se pare că tendința s-a inversat și în Germania unde recent era o știre care spunea că au dezafectat un parc eolian ca sa poată extinde o mină de lignit de suprafață ca să pună mai bine în funcțiune o centrală pe cărbune pe care o aveau acolo”, a explicat pentru adevărul.ro Ionuț Purica, o voce foarte puternică în domeniu.
Acesta este membru al Grupului Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, membru al grupului de studiu al scenariilor de energie pentru anii 2050-2060 din cadrul Consiliului Mondial al Energiei și membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, precum și fost angajat al Băncii Mondiale.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat și el asigurări că este exclus să ne confruntăm cu un blackout, însă discuțiile au rămas și s-au intensificat, mai ales după ce reprezentanții unor furnizori de energie au anunțat în câteva rânduri că nu găsesc suficientă energie pe piață pentru anul 2023, iar autoritățile transmit mereu românilor să evite risipa.