EXCLUSIV

Cât de mult ar trebui să ne expunem viața personală pe rețele de socializare? Carmen Stanciu, psiholog: „Tratamentele nu se fac în mediul online”

Gabriela del Pupo 16.09.2022, 16:42
Cât de mult ar trebui să ne expunem viața personală pe rețele de socializare? Carmen Stanciu, psiholog: „Tratamentele nu se fac în mediul online”

După ce modelul poveștilor impresionante a fost ani de zile promovat, întâi de jurnalele de știri, și mai apoi de emisiuni dedicate reușitelor personale ale unor oameni care nu erau considerați vedete, „moda’ dezvăluirilor din viața privată a ajuns să capete amploare. Munca jurnalistului preocupat de subiecte mondene a devenit mult mai ușoară pentru că tot mai multe vedete au început să își expună viața personală pe rețele de socializare.

De aici însă s-a născut un alt fenomen, vrând să își imite modelele, căutând poate simpatie din partea prietenilor, și mulți utilizatori care nu sunt cunoscuți au început să considere spațiul virtual unul sigur pentru destăinuiri. În cei doi ani de pandemie fenomenul a luat amploare iar acum putem citi, pe lângă anecdote pline de umor, și povești de o natură foarte personală din viața prietenilor virtuali.

Boala trebuie tratată de un specialist „nu în bătaie de joc pe rețelele de socializare”

Impact.ro a stat de vorbă cu psihologul Carmen Stanciu care spune că este periculos în primul rând din punct de vedere al percepției publice să aruncăm în derizoriu afecțiuni psihice grave, mai ales înainte de a ne consulta cu un specialist. De asemenea astfel de postări atrag sfaturi din partea oamenilor care nu au nici o competență în domeniu și care, de cele mai multe ori nu vorbesc nici măcar din propria experiență.

„Părerea mea este că depresia este o formă gravă de boală psihică, vorbim de forma de tulburare de personalitate depresivă, nu este o glumă. O să dau exemplu două situații: când noi putem să afirmăm acest lucru, dar noi nu trăim acest lucru, doar pentru a atrage atenția, lucru care nu este corect nici față de noi nici față de ceilalți, pentru că oamenii pot interpreta. Oamenii aceștia suferă foarte mult. Alții fac asta doar pentru a face tam-tam pe Facebook sau rețelele sociale, media, presă on-line sau tv.

Există modul real când oamenii au o depresie adevărată și o declară pe rețele de socializare și unde am văzut, de foarte multe ori, sfaturi de la oameni total nespecializați, care dau tot felul de tratamente care nu au nici un contact cu realitatea, cu boala omului respectiv. Ajung oamenii să facă psihoză sau Doamne Ferește să facă gesturi extreme care pot merge până la sinucidere.

Din acest motiv important este ca o boală ca și depresia să fie în primul rând comunicată unui specialist, psiholog, psihoterapeut, psihiatru. Trebuie tratată ca atare nu în bătaie de joc pe rețele de socializare. Nu sunt deloc de acord.” spune psihologul.

„Nu este corect pentru omul care suferă, trebuie să comunice într-un mediu specializat”

Și cei care trebuie să reacționeze la astfel de povești s-au adaptat și au dezvoltat o doză de insensibilitate la astfel de mărturisiri, astfel că putem vedea comentarii precum „un text foarte bine scris”, sau „felicitări pentru postare” la o destăinuire despre bipolaritate, depresie post natală, anorexie sau alte afecțiuni. Lupta cu boala este extrem de dificilă, însă este spațiul virtual, care ne expune miilor de păreri și judecăți, cel mai pun loc unde ar trebui să căutăm acceptare și înțelegere în momentele dificile prin care trecem?

Am văzut de foarte multe ori oameni care chiar simt acest lucru și sunt tratați de Tanța din piață sau doamna de la magazin, sau farmacista care spune, lăsați că știu eu ce să vă dau. Trag un semnal de alarmă, aceste comunicări nu se fac deloc într-un mod sănătos. Bipolaritate, borderline, depresie post natală, este inadmisibil, tratamentele nu se fac în mediul online.

Părerea mea este că și la TV, mulți se pot identifica cu ce spune doamna X de la TV, sau domul doctor Y, și atunci pot să spună, și eu mă regăsesc să iau și eu respectiva pastilă. Nu este corect pentru omul care suferă, trebuie să comunice într-un mediu specializat.” spune Carmen Stanciu.

Și anumite evenimente ar trebui ascunse de ochii publicului, nu este decent ca un eveniment dureros să fie expus glumelor sau amestecat cu feed-ul plin de superficialitate al rețelelor.

„Am văzut poze și de la înmormântare, mi se pare inadmisibil să dai asemenea poze în mediul online, nici din biserică, trebuie păstrată decența și respectă ce se întâmplă acolo. Cel mai bun exemplu se regăsește în filmul „5 minute” a lui Dan Chișu, despre cum transformă mediul online, presa, suferința cauzată de moartea unui băiat.” a concluzionat psihologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...