EXCLUSIV

Cât de mult ar putea fi reduse facturile în plină criză energetică? Cristina Prună: „Vedem că avem o inflație cu două cifre”

Gabriela del Pupo 23.05.2022, 11:31
Cât de mult ar putea fi reduse facturile în plină criză energetică? Cristina Prună: „Vedem că avem o inflație cu două cifre”

Ce măsuri s-ar fi putut lua în locul plafonării prețurilor la energie și gaze și a măsurilor de compensare pentru populație? Reducerea taxelor din factură ar însemna mai puțini bani încasați la stat din TVA, dar și o măsură care ar putea fi mai eficientă decât aceea de a cere furnizorilor să vândă la un preț plafonat. Deputatul USR Cristina Prună a detaliat într-un interviu exclusiv pentru Impact.ro care ar fi soluțiile pentru ca în perioada următoare să fie stopată creșterea prețurilor.

„Nu i s-a pus inflației stop, dimpotrivă, vedem că avem o inflație cu două cifre”

Măsura plafonării nu s-a dovedit eficientă atunci când vorbim de inflație, dar nici furnizorii nu au recuperat parte din bani de la stat. Multe din taxele din factura la energie ar putea fi eliminate, iar birocrația ar fi aproape inexistentă spre deosebire de situația de acum în care, pentru că nu au fost clare normele de aplicare, mulți furnizori nici nu le-au aplicat.

„Nu i s-a pus inflației stop, dimpotrivă, vedem că avem o inflație cu două cifre. Noi am propus ceva mult mai inteligent, să reducem taxele în factură. Știu că este foarte greu pentru oameni să înțeleagă factura la energie electrică pentru că are o groază de taxe. Și mie mi-a luat ceva timp să o înțeleg, într-un final am înțeles-o. Practic acolo avem și acciză, și TVA, și ceea ce se numește taxă de cogenerare. Sunt taxe peste taxe, nici nu are sens să intrăm în toate.

Certificatele verzi sunt o subvenție pe care tot printr-o lege o plătim producătorilor de energie regenerabilă, printr-o lege adoptată de Parlament. În perioada aceasta când prețul la energie este foarte mare nu mai este nevoie de o astfel de subvenție. TVA-ul este 19% din factură, taxa de cogenerare iar mai reprezintă o parte din factură. Am zis haideți să tăiem la maxim aceste taxe pentru că s-ar fi putut face foarte ușor, fără nici un fel de birocrație, fără ca furnizorii să meargă să recupereze banii de la Ministerul Energiei. Este o întreagă nebunie în sensul în care ceea ce a spus Guvernul a fost: gata, plafonăm prețul, dar ce înseamnă?

Înseamnă că îi spunem furnizorului cu cât să ne vândă nouă gazul natural și energia electrică.” spune Cristina Prună.

Multe firme au ieșit de pe piață și tot consumatorul va resimți creșterea prețurilor

Dacă se va crea o piață cu foarte puțini furnizori de energie se va ajunge în situația în care tot consumatorul va suporta consecințele unei creșteri impuse de puținele firme care vor mai activa.

„Diferența dintre prețul plafonat și cât costă energia, acea diferență trebuie furnizorul la stat să o recupereze. În realitate ce a făcut Ministerul Economiei? Nu a dat înapoi acei bani, foarte mulți furnizori au ieșit de pe piață pentru că nu au mai putut să își susțină afacerea. Asta ce înseamnă? Înseamnă mai puțină concurență, și în momentul în care nu vom mai avea aceste prețuri plafonate o să resimțim tot noi consumatorii efectele acestor măsuri. De aceea de fiecare dată când mergi cu reducere de taxe, este ceva mult mai simplu, statul nu mai trebuie să facă nimic, și pentru furnizor, pentru toată lumea.” mai spune deputatul USR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...