Guvernul vrea să majoreze TVA pentru anumite alimente. Apare și un nou impozit pe salariile românilor

Ana Anitoiu 17.05.2022, 11:31
Guvernul vrea să majoreze TVA pentru anumite alimente. Apare și un nou impozit pe salariile românilor

Guvernul vrea să majoreze TVA pentru anumite alimente, conform unui document publicat de Consiliul Fiscal, iar PSD a propus introducerea unui nou impozit pe salariile românilor. Un fost ministru al Finanțelor a criticat cele două măsuri și a explicat ce consecințe ar avea acestea.

Pentru ce alimente ar putea crește TVA-ul

Mai exact, Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) ar putea fi majorată de la 9% până la 19% pentru produsele nesănătoase, ce conţin mult zahăr sau grăsimi. În plus, TVA-ul ar putea crește de la 5% la 9% pentru mâncarea din restaurante.

Totodată, PSD a propus impozitarea progresivă pe salarii. Adică persoanele care câștigă mai mult să plătească impozite mai mari. Mai mult, ar putea fi revizuite și impozitele locale. În spațiul public s-a vorbit despre impozitarea mai mare pentru a doua sau a treia casă ori mașină. Consiliul Fiscal a propus o altă modalitate de taxare pentru mașini ce să fie stabilită în funcţie de poluare şi de vechimea fiecărui autovehicul.

Guvernul vrea sa majoreze TVA pentru anumite alimente
Un fost ministru al Finantelor a criticat cele doua masuri

Care ar putea fi consecințele creșterii TVA-ului

Fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomiţeanu a criticat intenția Guvernului de a majora TVA-ul și a explicat care ar fi consecințele unei astfel de măsuri în România. Din punctul său de vedere, creșterea Taxei pe Valoare Adăugată ar duce la creșterea inflației, deoarece cresc prețurile.

„Şi aşa guvernul încasează sume foarte mari prin faptul că a crescut preţul la energie, gaze şi carburanţi. Ar trebui o restructurare a cheltuielilor bugetare, pentru că multe instituţii nu-şi au rostul în societate, cum e cazul celor de control care se calcă pe picioare”, a spus fostul ministru, la Antena 3.

Fost ministru al Finanțelor, despre impozitul progresiv

Cât despre introducerea impozitului progresiv în țară, fostul ministru al Finanțelor a spus că, în consecință, ar ajunge să fie afectate persoanele care au două locuri de muncă, iar acest lucru nu ar fi corect.

De asemenea, Gheorghe Ialomiţeanu a spus că un astfel de impozit pe venitul global nu ar putea să fie introdus peste noapte. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu este pregătită în prezent pentru o astfel de schimbare.

„Se pot obţine mai mulţi bani la buget printr-o mai bună organizare şi colaborare dintre ministerul de Finanţe şi ANAF, dar şi prin ivestiţii – putem atrage fonduri europene.

De regulă când economia are probleme nu trebuie să creşti impozitele, ci trebuie să le reduci. Să ajuţi şi mediul de afaceri şi persoanele cu venituri foarte mici.”, a spus fostul ministru de Finanțe.

Fostul ministru Gheorghe Ialomiţeanu a mai spus că pensiile speciale nu pot fi eliminate. Însă, din punctul său de vedere, acestea ar putea fi impozitate cu până la 45%, în cazul celor ce depășesc suma de 10.000 de lei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...