Anunț oficial de la Ministerul Economiei, după ce mai multe plăți s-au deblocat. Foarte mulți români vor fi afectați

Nicu Stan, Mirabela Năstase 23.07.2021, 13:28
Anunț oficial de la Ministerul Economiei, după ce mai multe plăți s-au deblocat. Foarte mulți români vor fi afectați

Anunț oficial de la Ministerul Economiei, după ce mai multe plăți s-au deblocat. Foarte mulți români vor fi afectați. Ministerul Economiei a anunţat că a obţinut toate avizele finanţării Măsurii 2 şi va debloca a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE. Mai multe amănunte, în rândurile de mai jos.

Ministerul Economiei a făcut anunțul oficial. Se deblochează plățile pentru Măsura 2

Anunț oficial de la Ministerul Economiei, după ce mai multe plăți s-au deblocat. Foarte mulți români vor fi afectați

Anunț oficial de la Ministerul Economiei, după ce mai multe plăți s-au deblocat. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a informat, astăzi, că a obţinut avizele necesare finanţării Măsurii 2 şi va debloca a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro.

Se deblocheaza ajutoarele pentru firme
Se deblocheaza ajutoarele pentru firme

Claudiu Năsui a semnat ordinul

Conform sursei citate, Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a semnat, ieri, ordinul privind procedura care deblochează plăţile. De asemenea, ordinul a apărut joi seara în Monitorul Oficial.

”Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanţare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăţi se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare”, transmite ME.

Cum se vor face plățile

De asemenea, ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Astfel, numărul RUE așteptat să fie depăşit la această tranşă este în jur de 16.000. Până acum, plăţile au fost făcute până la RUE 9.633.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat în luna ianuarie a acestui an că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără a avea acoperire.

19.000 de firme așteaptă plățile

Astfel, măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, până la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanţare europeană care să acopere suma.

În primă fază, în Măsura 2 exista finanţare pentru 4.000 de firme, însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din anul 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas pe lista de finanţare.

Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei

În aces fel, Ministerul a întreprins anul acesta mai multe acţiuni de deblocare a banilor din fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat şi pentru grăbirea efectuării plăţilor.

”Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului alături de Ministerul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2”, transmite sursa citată.

Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU, în timp ce Măsura 3, în forma actuală, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare.

Urmăriți Impact.ro și pe