Cât costau produsele de la alimentară în comunism. Prețurile, comparate cu zilele noastre. „Lumea se descurca mult mai bine decât azi.”

Beatrice Dumitru 24.11.2022, 14:31
Cât costau produsele de la alimentară în comunism. Prețurile, comparate cu zilele noastre. „Lumea se descurca mult mai bine decât azi.”

Regimul comunist a fost marcat, printre altele, și de penuria alimentară, mai ales în anii `80, când oamenii stăteau la cozi interminabile și produsele erau raționalizate. Chiar și așa, pesoane care au prins acea perioada susțin că se descurcau mai bine decât acum, deoarece traiul nu era atât de scump. Dar iată ce preț aveau produsele alimentare înainte de Revoluția din 1989, comparativ cu zilele actuale.

Cum se vindeau alimentele în perioada comunistă

În perioada comunistă rafturile magazinelor erau aproape goale, și doar în intervalul 1965-1971, românii au cunoscut o perioadă de prosperitate, numită „mica perioadă liberală din comunismul românesc”. În anii 80, produse ca zahărul, uleil, făină sau pâinea se vindeau pe cartelă.

Dar chiar și așa, mulți dintre cei care au prins vremurile comunismului spun că se trăia mai bine atunci, iar o fotografie publicată pe Facebook cu o alimentară din anul 1975 a stârnit o dezbatere aprinsă printre urmăritorii paginii Bucureștiul Secret. Unii regretă acele vremuri, în timp ce alții le condamnă.

Cât costau produsele de la alimentară în comunism. Prețurile, comparate cu zilele noastre. „Lumea se descurca mult mai bine decât azi”
Alimentară din anul 1975. Sursa foto: Bucureștiul secret.

Au fost doi – trei ani mai grei ! Acum e greu de 33 de ani și sunteți mulțumiți?” / „În ’75 se mânca bine. Din’ 80 a început foametea” / „Nu murea nimeni de foame. Acum mulți bătrâni salivează pe lângă vitrine”. / „Mi-e milă câți întârziați în istorie mai sunt încă! Sunt generația mea, dar nu s-au trezit încă!”, sunt doar câteva dintre comentariile la fotografia cu alimentara din 1975

Cât costau produsele alimentare în perioada comunistă

Unul dintre cei care au comentat a amintit prețurile produselor alimentare de acum 47 de ani. De exemplu, kilogramul de carne de porc preambalată fără os costa 34 de lei, cu os 28 de lei, amestecul pentru ciorbă 18 lei, mușchiulețul de porc, 39 lei, untul vrac 27 lei kg, făina 4 lei, iar zahărul 9,50 lei.

De asemenea, acesta mai spune că brânza de vaci avea un preț de 16 lei/kg, cea de oaie 24 lei/kg, iar litrul de ulei de floarea soarelui era 9,50 lei, salamul de Sibiu 75 lei/kg, salamul italian 27 lei/kg și parizerul, 18 lei/kg. Printre cele mai căutate legume erau. la fel ca și azi, cartofii – 1,30 lei/kg și ceapa 2.50 lei kg.

Deci, în acea perioadă unele dintre produse erau mai scumpe decât în ziua de azi și un salariu minim era 1400 lei. Dar totuși lumea se descurca mult mai bine decât azi. Nu existau atâtea chimicale, detergent pentru vase, pentru spălat toaleta, pentru spălat rufe etc. Era decât Dero, Tix, Clor, Detartrant. Și făceai de toate cu ele. Cu spirtul spălai geamurile”, spune unul dintre urmăritorii paginii.

În 1989, Nicolae Ceauşescu făcea referire în cuvântările sale la „înaltul nivel de trai” fără precedent în istoria României, atins sub conducerea sa,

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...