Sondaj: Românii, nostalgici după Ceaușescu. Peste 50% cred că o duceau mai bine pe vremea comunismului

Mihnea Tălău 19.11.2022, 22:55
Sondaj: Românii, nostalgici după Ceaușescu. Peste 50% cred că o duceau mai bine pe vremea comunismului
Românii sunt nostalgici. Un ultim sondaj realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”, la comanda Strategic Thinking Group, arăta că peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989.

Un sondaj care pune la colț clasa politică actuală

Parteneri în cadrul acestui proiect sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Un prim sondaj a fost realizat în perioada 23 mai – 14 iunie, pe un eşantion de 1.500 de persoane, iar cel de-al doilea, actual, în intervalul 26 septembrie – 4 octombrie, pe un eşantion de 1.200 de persoane, și au o marjă de eroare de +/-2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Un procent de 54% dintre români, conform sondajului realizat în mai – iunie, respectiv de 57,4%, potrivit cercetării din septembrie – octombrie, consideră că situaţia generală din România este mai rea decât în 1989.

Conform cercetărilor, 43,5% dintre cei intervievaţi în mai – iunie, respectiv 39,1% dintre subiecţii din septembrie – octombrie, au opinat că situaţia generală a ţării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.

În România, mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu: cifrele care trădează direcția greșită

„Cei din generaţia matură într-un fel sau altul sunt dezamăgiţi de decalajul dintre aşteptările lor în 1989 şi ceea ce s-a întâmplat acum. Pe de altă parte, sunt tineri care nu ştiu prea multe despre ce era înainte de 1989, despre cum era societatea şi oamenii nu gândesc raţional. De exemplu, nu se gândeşte nimeni că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mişcare, nivelul de trai era extrem de scăzut, nu aveai lucruri elementare, cum ar fi accesul permanent la electricitate, la combustibil sau la hrană”, a declarat rectorul Universităţii din Bucureşti, Marian Preda, referitor la opinia românilor despre situaţia de dinainte de 1989.

De mai mulți ani românii spun că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine

În 2010, un sondaj realizat de CSOP și IICMER arăta că 49% dintre români credeau că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, 14% că era la fel, iar 23% că era mai rău față de comunism.
În 2011, un alt studiu CSOP și IICMER arăta că 61% dintre români percepeau comunismul drept o idee bună. Nu spuneau că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, ci că fostul regim era o idee bună, unii crezând că doar a fost aplicat prost.
În 2013, un sondaj INSCOP arăta că 44,4% dintre români credeau că în comunism se trăia mai bine, 33,6% spuneau că se trăia mai rău, iar 15,6% că se trăia la fel.
Un sondaj din 2014, făcut tot de INSCOP, arăta că 43,5% dintre români considerau că situația generală din țară era mai proastă decât înainte de 1989. Sondajul mai arăta că procentul tinerilor, care în 2014 aveau până în 30 de ani și care considerau situația mai proastă față de cea dinainte de ‘89, ajunsese la 30%.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...