Cât costă vigneta în Turcia și unde trebuie plătită? Ce document trebuie să deții dacă mașina nu este pe numele tău

Emanuela Pană 14.03.2024, 15:07
Cât costă vigneta în Turcia și unde trebuie plătită? Ce document trebuie să deții dacă mașina nu este pe numele tău

Cei care doresc să călătorească în Turcia cu mașina trebuie să se informeze foarte bine înainte de a pleca de acasă. Alegerea acestei opțiuni ar putea să se dovedească mai costisitoare și mai obositoare pentru multe persoane. Află cât costă vigneta în Turcia și ce alte taxe trebuie să plătești. 

Când trebuie achiziționată vigneta? 

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, vigneta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea în Bulgaria. Lipsa acesteia poate atrage sancțiuni pentru turiști, care vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară pentru că au condus pe un segment de drum național fără să aibă vignetă.  

De asemenea, este important de menționat că 1 leva bulgărească este echivalentul a 2,53 lei, conform cursului BNR din data de miercuri, 13 martie. Există mai multe rute prin care se poate tranzita Bulgaria, în funcție de punctul vamal prin care turistul dorește să părăsească țara. 

Citește și: Cât costă o vacanță în Turcia în 2024? Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru mâncare, băutură, activități și atracții turistice

Drumul spre Turcia cu mașina: cele mai bune rute 

Traseul poate fi stabilit cu ajutorul aplicațiilor de navigare, în care trebuie să introduci adresa destinației și criteriile de interes, cum ar fi cel mai scurt traseu sau cel mai rapid itinerar. Mulți turiști preferă următoarele rute: 

  • Giurgiu-Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Radnevo – Galabovo – Simeonovgrad – Harmanli – Svilengrad – Kapitan Andreevo – Kapikule (336 km, aproximativ șase ore). Pe această rută, cel mai prost segment de drum este înainte de Nova Zagora (drum cu piatră cubică);  
  • Giurgiu-Ruse – Razgrad – Târgoviște – Sliven – Yambol – Elhovo – Lesovo – Hamzabeyli (307 km); 
  • Calafat – Vidin – Montana – Vratsa – Mezdra – Botevgrad – Sofia – Kapitan Andreevo – Edirne (545 km, aproximativ șapte ore).  

Cei care călătoresc din zona Dobrogei și aleg ruta Negru Voda – Kardam – Varna – Burgas – Malko Tarnovo – Derekoy (313 km) trebuie să știe că, în această zonă, infrastructura este redusă, ceea ce poate duce la timpi de așteptare îndelungați la punctele de trecere a frontierei. 

De asemenea, ruta este frecvent aglomerată, deoarece mulți turiști se îndreaptă către litoralul bulgăresc în timpul verii. Hărțile online sunt extrem de utile, deoarece furnizează informații în timp real despre trafic. 

Vezi și: Zilele în care nu e aglomerat la vamă. Când este bine să pleci în vacanță în Grecia, Bulgaria sau Turcia?

Cât costă vigneta în Turcia? 

Dacă alegi să călătorești cu mașina în Turcia, trebuie să știi că drumul poate fi costisitor și obositor pentru cel care se află la volan. Înainte de toate, este necesar să fie achitată taxa pentru traversarea podului Giurgiu-Ruse, care este de 15 lei pe sens, iar la întoarcere, taxa pentru traversarea podului Calafat-Vidin, care este de 27 de lei. 

Cat costa vigneta in Turcia?
Drumul spre Turcia cu masina, taxe

Totodată, pentru a călători prin Bulgaria, este obligatoriu să deții o vignetă, pe care o poți achiziționa atât online, cât și fizic din anumite locații. Există opțiunea de a cumpăra vigneta pentru o săptămână, la prețul de 15 leva, sau pentru o lună, la prețul de 30 de leva. 

Se poate achiziționa vignetă și pentru weekend, care este valabilă de vineri la ora 12:00 până duminică la ora 23:59. Costul acesteia este de 10 lei, iar toate vignetele pot fi achiziționate fie la punctul de trecere a frontierei, fie de la primul punct de alimentare cu combustibil (peco).  

Ulterior, numărul de înmatriculare al vehiculului este înregistrat în sistemul de taxe de drum din Bulgaria, astfel că nu mai este necesar să lipești un autocolant pe parbriz. Este important de menționat că cei care optează pentru achiziționarea vignetei online trebuie să o facă de pe site-ul oficial. În caz contrar, există riscul să plătească mai mult din cauza unor site-uri care percep comisioane suplimentare. 

În Turcia există, de asemenea, un sistem de taxare pentru utilizarea anumitor drumuri, care funcționează pe baza unui sistem electronic de taxare numit HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) și OGS (Otomatik Geçiş Sistemi). Aceste sisteme permit plata automată a taxelor de trecere la poduri, autostrăzi și tuneluri fără a fi necesară oprirea la punctele de taxare. De asemenea, această taxă poate fi plătit la vamă. Dacă ai fost surprins de camerele de filmat și nu plătești vigneta în termen de 12 zile, vei primi amendă.

Dacă optezi să călătorești cu un vehicul care nu îți aparține, va fi necesară, pe lângă documentele autoturismului și asigurarea internațională de tip carte verde, o declarație care să ateste că proprietarul vehiculului îți acordă permisiunea de a-l folosi pe teritoriul Turciei. În plus, documentul trebuie să fie tradus de către un traducător autorizat de Ministerul Justiției și să fie înregistrat la Consulatul Turciei din România. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...