Mulți români se întreabă cât costă un kilogram de cartofi noi în 2022. Ei bine, primele recolte de cartofi au ajuns deja în piețele din țară, însă prețul este unul destul de mare, în ton de fapt cu toate alimentele, produsele, carburanții și gazul din România. Agricultorii spun că nu au avut încotro și au fost nevoiți să mărească prețul, față de anul trecut, deoarece prețul de producție a crescut și el.
Așadar, primele recolte de cartofi noi au fost deja strânse și trimise deja spre piețele din țară. Este zarvă mare în comuna Călărași, județul Dolj, unde agricultorii încep să culeagă roadele muncii lor. Aceștia recunosc că prețul cartofilor noi este unul mai mare față de anul trecut, însă și cheltuielile de producție au fost duble. Țăranii vând en gros cartofii direct din solarii la prețul de 18-20 de lei, pe când pe tarabele din piețe aceștia sevând cu 25-30 de lei per kilogram. Primele 500 de kilograme de cartofi noi au plecat vineri din solariile unuia dintre cei 150 de producători din Călărași, județul Dolj.
Producția a fost una foarte bună, însă producătorul se plânge că a fost nevoit să scoată din buzunar dublu de bani, față de anul trecut, pentru a asigura căldura necesară în solarii, ținând cont că toate s-au scumpit, inclusiv lemnele de foc.
„După cum vedeți, am început cu 500 de kg din acest solar. Vor merge la București. Producția e bună. După cum se văd, sunt foarte buni. Au fost costuri foarte mari, anul acesta, duble. Chiar triple”, spune Gelu Firan, producător.
Localitatea doljană Călărași este cunoscută pentru producția de cartofi. Producătorii sunt mulțumiți anul acesta, deoarece într-un solar care măsoară mai bine de o mie de metri pătrați au reușit să scoată o producție de două tone de cartofi noi.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Chiar dacă momentan sunt foarte scumpi, cartoful nou este plin de nutrienți și vitamine, dar și substanțe care ne energizează. Puțini știu, dar coaja de cartof nou protejează inima și sistemul vascular, datorită celor peste 50 de fitonutrienți cu efecte diverse asupra sănătații, printre care și flavonoidele.
Cartofii noi consumați fierți, alături de alte legume, fără carne sau unt, protejează stomacul și intestinele, dar protejează și pancreasul împotriva creșterilor bruște ale glicemiei și secreției de insulină. Deși conțin o cantitate mai mare de carbohidrați față de alte legume, cartofii noi sunt totuși indicați în dieta de slăbire, deoarece au număr mai mic de calorii, față de cartofii normali.