Cât costă un an de vechime în muncă în 2023. Suma pe care trebuie să o plătească românii

Cazacu Alexandru 26.01.2023, 13:32
Cât costă un an de vechime în muncă în 2023. Suma pe care trebuie să o plătească românii

Chiar dacă nu au atins stagiul minim de cotizare pentru pensie, persoanele care se apropie de vârsta de pensionare pot să își cumpere ani de vechime și în 2023, conform legislației în vigoare. Dar cât costă un an de vechime în muncă? Odată cu majorarea salariului minim pe economie, crește și suma pe care românii trebuie să o achite pentru vechime.

Cât costă un an de vechime în muncă în 2023

Conform prevederilor OUG 163/2020, persoanele care urmează să iasă la pensie, însă nu și-au realizat stagiul minim de cotizare, pot să își cumpere și în acest an vechime în muncă. După cum spuneam, de la 1 ianuarie 2023 a fost majorat salariul minim brut, astfel a crescut și contribuția lunară la sistemul public de pensii.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, stabilește actul normativ.

Potrivit legislației în vigoare, venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară. În acest an, salariul minim a ajuns la valoarea de 3.000 de lei, iar contribuția lunară la sistemul public de pensii a ajuns la 750 de lei, de la 638 lei cât a fost anul trecut.

Având în vedere cele menționate mai sus, în acest an, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei.

Cât costă un an de vechime în muncă
Cât trebuie să plătească românii pentru un an de vechime în muncă în 2023

Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până la finele lunii august 2023

Așadar, până la data de 31 august 2023, atât românii din țară, cât și cei din afara hotarelor, care nu au calitatea de pensionari și care în unele perioade nu au fost asigurați sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii, vor putea să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii.

Totodată, în perioadele pentru care se solicită plata retroactivă, aceștia nu trebuie să fi realizat stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau din alte țări membre UE. Dar totuși, cât costă un an an de vechime în muncă? Iată cât trebuie să scoată din buzunar românii care doresc să cumpere ani de vechime.

Citește și Cine și cum poate cumpăra vechime în muncă!

Românii ar putea să își cumpere vechime în muncă până în 2026

Veste bună pentru cei care nu au reușit să acumuleze destulă vechime în muncă pentru stagiul de cotizare. Potrivit unei noi inițiative legislative, persoanele care nu și-au realizat stagiul minim de cotizare ar putea să își cumpere vechime în muncă până în 2023. Proiectul a fost depus de USR, iar dacă va fi aprobat, mii de români își vor putea completa anii de vechime.

„Sunt mulți vârstnici care, sub șocurile facturilor la energie și ale inflației, nu au avut de unde să plătească contribuțiile pentru anii lipsă și prelungirea termenului le va permite să obțină statutul de pensionar și, implicit, pe cel de asigurat medical, esențiale la bătrânețe. De asemenea, propunem introducerea posibilității unor tranșe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare și au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a explicat Oana Ţoiu.

Deocamdată, după cum am menționat și anterior, românii își pot cumpăra ani de vechime în muncă până la finele lunii august 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...