Veste proastă pentru români. De ce vechimea la pensie nu va mai putea fi cumpărată

Elena Avramescu 16.01.2023, 06:35
Veste proastă pentru români. De ce vechimea la pensie nu va mai putea fi cumpărată

În curând, o lege extrem de importantă pentru români se va modifica, fiind vorba despre cea care permitea să cumperi vechimea în muncă. Așadar, toți rmânii care vor o pensie mai mare şi care îşi pot cumpăra vechimea trebuie să facă acest lucru cât mai repede cu putință, deoarece se apropie termenul-limită până la care legea mai permite să fie făcut acest lucru.

Românii nu-și vor mai putea cumpăra vechimea la pensie

În acest sens, persoanele care nu au vechimea în muncă necesară încă mai pot cumpăra vechime, însă doar până în vara acestui an, fiind vorba despre cei care nu au până la 15 ani vechime, așa cum prevede legea în prezent. Momentan, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă, astfel că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

În acest sens, cei care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020. Pensia minimă ar urma să fie cam 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut și pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sistem”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, în urmă cu scurt timp.

Se schimba legea pentru Pilonul II de pensii. Noile reguli intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024
Se schimba legea cu privire la vechimea la pensie

Noua lege prevede că se poate cumpăra vechimea în muncă însă numai până la data de 1 septembrie 2023, iar toți cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și până la maxim șase ani.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, găsim notat în actul normativ amintit mai sus.

În București, conform Casei de Pensii, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, ce va fu desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, neapărat cu cartea de identitate în original și copie, precum şi cu alte documente.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...