Cât costă să închiriezi o mașină în Grecia sau Turcia. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar pe zi

Emanuela Pană 20.07.2022, 10:06
Cât costă să închiriezi o mașină în Grecia sau Turcia. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar pe zi

Cât costă să închiriezi o mașină în Grecia sau Turcia. Vara este în toi, iar gândul tuturor angajaților se îndreaptă către perioada concediilor. Dacă ți-ai făcut deja planul de vacanță și nu ești genul de turist care să își petreacă întregul sejur pe plajă, în restaurantele și cluburile din împrejurimi sau la piscina de la all inclusiv, cel mai probabil vei avea nevoie de o mașină cu care să te miști dintr-o parte în alta. Dacă vacanța ta are ca destinație Grecia sau Turcia, îți spunem în rândurile de mai jos cât trebuie să scoți din buzunar pentru a închiria o mașină.

Cât costă să închiriezi o mașină în Grecia sau Turcia? Ce trebuie să știe turiștii

Fie că ai ales ca destinație de vacanță țara celor două continente sau una dintre insulele iubite de zeii însuși, o mașină închiriată te va ajuta să te deplasezi ușor în toate colțișoarele și fără să ții cont de un anumit program, făcând ca sejurul tău să fie de neuitat. Grecia sau Turcia, ambele așteaptă să fie descoperite și să devină locul unor amintiri memorabile.

Cum alegi mașina?

De regulă, turiștii sunt tentați să nu iasă din zona lor de confort. Dacă sunt proprietari ai unor mașini 4×4, de pildă, aceștia sunt tentați să închirieze tot așa. Și invers. În schimb, când mergi în vacanță, ar fi bine ca mașina închiriată să îți satisfacă necesitățile și, mai ales, să încapă peste tot. Procedând astfel, nu vei întâmpina probleme în ceea ce privește parcarea sau drumurile înguste. În plus, consumul va fi și el mai mic. Cele mai potrivite ar fi mașinile din clasa mini sau clasa economic.

De unde o închiriezi?

Cel mai simplu mod de a închiria o mașină este pe internet. Acesta ar putea fi pasul cu numărul doi în planificarea unei călătorii, după achiziționarea biletului de avion. Un mic pont: cu cât te vei interesa mai din timp, cu atât vei avea mai multe opțiuni din care să alegi și îți vei face o idee mai apropiată de realitate. Bineînțeles că există și posibilitatea de a închiria mașina din aeroport, însă trebuie să știi că acolo prețurile sunt mai mari, iar oferta este mult mai mică.

Atunci când vrei să închiriezi o mașină pe internet, dispui de două variante: fie te adresezi unei companii de rent a car, dintre cele mai vizibile, fie te folosești de un motor de căutare cunoscut, ori un site care se ocupă de așa ceva (RentalCars, HolidayAutos, Carrentals, AutoEurope, EconomyBookings, Travelsupermarket, Momondo, Expedia, etc.).

Cum plătești pentru automobil?

Când vine vorba despre închirierea unei mașini, cea mai delicată problemă este plata. Mai bine de 90% dintre companiile de închiriat mașini nu acceptă decât plata cu cardul, care trebuie să fie doar pe numele conducătorului auto trecut în contract și nu al altcuiva.

Cat costa sa inchiriezi o masina in Grecia sau Turcia
Cine plateste pentru masina

Marile companii exclud posibilitatea de a face plata în numerar și deși poți rezerva mașina cu orice fel de card, odată ajuns la destinație va trebui să prezinți un card de credit sau unul de debit cu suficienți bani pe el.

Drept limitat la anulare

Dacă închiriezi o mașină online, prin telefon ori e-mail de la o firmă cu sediul în Uniunea Europeană (UE), nu ai în mod automat dreptul de a anula rezervarea și de a solicita rambursarea sumei achitate, chiar dacă termenii și condițiile firmei de închirieri ar putea permite acest lucru.

De asemenea, trebuie să știi că nu există norme europene specifice privind închirierea de autoturisme. Totuși, în calitate de consumator, ai anumite drepturi de bază atunci când închiriezi o mașină din altă țară din UE, care includ:

  • dreptul la informații clare;
  • dreptul la un contract echitabil;
  • acces la un mecanism de soluționare alternativă în caz de litigiu cu firma de închirieri.

Cât costă să închiriezi o mașină în Grecia sau Turcia?

În ceea ce privește întrebarea „Cât costă să închiriezi o mașină în Grecia sau Turcia“, pe care mulți turiști o au când își întocmesc bugetul de călătorie, ei bine, în mod evident, răspunsul nu poate fi unul standard. Prețul diferă în funcție de mai multe criterii, printre care numărul total de zile închiriate și de mașina solicitată (brand, clasă, dotări, etc.).

De asemenea, dacă ești norocos, poți prinde promoții spectaculoase, numai că trebuie să fii mereu cu ochii în patru. Spre exemplu, pe momondo.ro, prețul mediu al unei mașini de dimensiuni mici de închiriat în Grecia este de 19 euro. Cea mai ieftină perioadă pentru rezervări este luna martie, cu un preț mediu cu 43% mai mic decât în restul anului.

Cele mai bune oferte la mașinile de închiriat găsite în Grecia:

  • Renault Clio – 18 euro/zi;
  • Nissan Qashqai – 26 de euro/zi;
  • Porsche Panamera – 26 de euro/zi;
  • Nissan Sentra – 27 de euro/zi;
  • Peugeot 3008 – 41 de euro/zi.

Potrivit aceleiași surse, prețul mediu în ceea ce privește închirierea unei mașini în Turcia este de 22 de euro. Cea mai ieftină lună pentru rezervare este decembrie, cu un preț mediu cu 31% mai mic decât în restul anului.

Cele mai bune oferte la mașinile de închiriat găsite în Turcia:

  • Renault Clio – 16 euro/zi;
  • Nissan Qashqai – 25 de euro/zi;
  • Nissan Sentra – 28 de euro/zi;
  • Toyota Fortuner – 37 de euro/zi;
  • Mitsubishi Galant – 50 de euro/zi.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...