Cât costă înmatricularea auto în 2023. Ce acte sunt necesare

Stan Filon 05.07.2023, 14:02
Cât costă înmatricularea auto în 2023. Ce acte sunt necesare

Piața auto din România este într-o continuă schimbare, la fel și taxele pe care suntem nevoiți să le plătim către stat, pentru a putea circula pe drumurile publice cu autoturismul. În rândurile de mai jos veți afla exact cât costă înmatricularea auto în 2023.

Ce acte sunt necesare pentru înmatricularea unui autovehicul în România

Autoritățile responsabile pentru înmatricularea autovehiculelor au mereu treabă în România, ca de altfel peste tot în lume, deoarece românii continuă să cumpere și să înmatriculeze autoturisme.

În acest articol, vei afla cât costă înmatricularea auto în 2023. Vom analiza în detaliu taxele pentru autovehicule second-hand cumpărate din țară, taxele pentru autovehicule second-hand achiziționate din străinătate și taxele pentru autovehicule noi, atât cele cumpărate din România, cât si din alte țări membre ale Uniunii Europene.

Cat costa inmatricularea auto in 2023. Ce acte sunt necesare
Cat costa inmatricularea auto in 2023. Ce acte sunt necesare

Cât costă înmatricularea auto în 2023

Taxele pentru înmatricularea unui autovehicul second hand cumpărat din România

Certificatul de înmatriculare

Pentru a înmatricula un autovehicul second-hand cumpărat din România, primul pas este obținerea certificatului de înmatriculare. Acest document este eliberat contra cost, având o valoare de 49 de lei. Certificatul de înmatriculare poate fi achitat prin diverse metode precum internet banking, virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR și în rețeaua de stații SelfPay.

După obținerea certificatului de înmatriculare, următorul pas este achiziționarea plăcuțelor de înmatriculare. Acestea sunt obligatorii și au un cost de 40 de lei, 20 de lei pentru fiecare plăcuță de înmatriculare. Plăcuțele sunt unele standard, de dimensiunea de 110 x 520 mm, fiind de formă dreptunghiulară.

Dacă cumva doriți să aveți un anume număr de înmatriculare, atunci trebuie să scoateți din buzunar alți 45 de lei, pentru numere preferențiale. Sunt unii oameni care vor să își păstreze numărul de înmatriculare de la fosta mașină, așa că o pot face, însă trebuie să achite alți 30 de lei. Plăcuțele de înmatriculare se obțin după aprobarea dosarului.

În plus, trebuie să cumpărați o asigurare obligatorie de tip RCA, iar prețul acesteia diferă, în funcție de motor, diferențele putând fi foarte mari.

Taxele pentru înmatricularea unui autovehicul second hand cumpărat din străinătate

În cazul în care autoturismul care urmează să fie înmatriculat provine din străinătate, atunci sunt necesare mai multe documente. Iată ce taxe aveți de plătit:

Cel care vrea să înmatriculeze mașina adusă din afara țării, trebuie să plătească o taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării mașini – prețuri începând de la 15 lei/pagină. După aceea, va fi nevoit să cumpere asigurare RCA pentru o perioadă de 3 luni, iar prețul acesteia variază în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. În plus, va plăti 49 de lei pentru certificatul de înmatriculare.

Imediat după asta, trebuie să se programeze pentru Inspecția Tehnică Periodică (ITP), care trebuie efectuată la Registrul Auto Român, de unde se obține certificarea autenticității vehiculului, iar pentru aceasta se achită o taxă de 450 de lei. După aceea, mai este de plătit taxa pentru eliberarea talonului, care anul acesta costă 37 de lei.

Înmatricularea unei mașini noi

Sunt mulți români cu dare de mână care își cumpără mașini noi. Fie prin programul Rabla sau aleg să achite cash, și aceștia sunt nevoiți să își înmatriculeze autoturismele.

Trebuie menționat faptul că în cazul în care se dorește înmatricularea unui autovehicul nou cumpărat din România sau din orice țară membră a Uniunii Europeane, dosarul trebuie să conțină aceleași documente ca în cazul înmatriculării vehiculelor second-hand.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...