Cât costă bradul de Crăciun în această iarnă, de la 15 lei la 5.000 de lei. Trucuri ca să nu se usuce până la sărbători

Adriana Olaru 13.12.2021, 14:41
Cât costă bradul de Crăciun în această iarnă, de la 15 lei la 5.000 de lei. Trucuri ca să nu se usuce până la sărbători

În plin val de scumpiri, românii au ieșit la vânătoarea celui mai frumos brad de Crăciun, iar târgurile și marile magazine sunt pline cu brazi care au diferite înălțimi, proprietăți sau prețuri. Oferta este extrem de variată, iar anul acesta românii chiar au de unde să aleagă. Pentru cei care au gusturi ceva mai sofisticate există inclusiv varianta de a-și cumpăra brazi naturali direct din pepienere, însă și prețurile sunt pe măsură în funcție de cât de înalt este bradul și cât de bogată îi este coroana.

Anul acesta, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a scos la vânzare în jur de 34.000 de pomi de Crăciun, cei mai mulți dintre aceștia fiind luați din culturi specializate din pepienierele proprii. Cei mai mulți dintre aceștia au ajuns deja în târgurile organizate în toată țara. În București, spre exemplu, este o aglomerație de nedescris cât este ziua de lungă. Oameni de toate vârstele încearcă să-și găsească bradul potrivit pentru sărbătorile din acest an. Prețurile diferă foarte mult și pentru un molid de până la 1.3 metri, trebuie să scoateți din buzunar 15 lei. Astfel de oferte sunt destul de rare și se epuizează imediat.

„Cei mai mulți brazi pe care îi găsiți la târgurile din București pornesc de la 50, 60 de lei și prețurile cresc dacă sunt mai înalți și dacă arată mai bine. Pentru brazii mai înalți, mai bogați, sunt prețuri de peste 100 de lei. Depinde mult, oricum, se găsesc și mai ieftini și mai frumoși, dar trebuie să stai să cauți”, povestește un comerciant din zona Titan.

Brad la ghivechi și proba scuturatului

Din totalul pomilor de Crăciun scoși la vânzare anul acesta, 22.551 sunt brazi și 11.445 sunt molizi și alte specii rășinoase. În târgurile din Capitală, în zona excepțiilor, se găsesc și brazi care măsoară câțiva metri și care ajung să coste până la 1.000 de lei, în funcție de aspectul pe care îl au. Astfel de cazuri sunt destul de rare, iar românii care vor un asemenea pom pot inclusiv să facă comandă, iar bradul le va fi livrat direct acasă.

Pentru cei care vor să își cumpere bradul ceva mai devreme și care se tem să nu usuce repede există câteva trucuri la care pot apela, spun specialiștii. În primul rând, îl puteți scurta puțin și dacă vor cădea ace din el este clar că nu va rămâne verde multă vreme în casă. De asemenea, pentru a avea un brad verde cât mai multă vreme ar fi indicat să tăiați câțiva centimetri de la bază și să îl puneți într-un suport cu apă. Un astfel de suport costă în jur de 25 de lei și se găsește la toate târgurile de profil.

Cat costa bradul de Craciun. Trucul ca sa nu se usuce
Exista trucuri pentru ca bradul sa nu se usuce pana la sarbatori

Un trend care a prins destul de multă putere în ultimii ani este bradul în ghiveci. Astfel, după perioada sărbătorilor de iarnă, acesta poate fi plantat în curte sau în fața blocului, ori îi poate fi schimbat ghiveciul cu unul mult mai mare. Anul acesta, brazii care pot fi cumpărați direct în ghiveci au prețuri destul de piperate. Spre exemplu, un brad Normand crescu în ghiveci de lux, care măsoară un metru și jumătate, poate fi cumpărat cu puțin peste 600 de lei. Asta în timp ce un brad de același fel care măsoară doar 60 de centimetri costă puțin peste 200 de lei.

Un brad argintiu altoit care măsoară doar 40 de centimetri și este crescut într-un ghiveci costă 250 de lei, însă promit comercianții că la maturitate va arăta foarte bine și că investiția este una foarte bună. Un astfel de brad argintiu, care măsoară în jur de un metru și jumătate costă în magazine chiar și 300 de lei. Prețurile molizilor sunt mai scăzute, spre exemplu un astfel de pom în ghiveci costă 75 de lei și măsoară cam jumătate de metru.

Brazii artificiali – mai scumpi, dar mai ușor de întreținut

Brazii artificiali sunt la mare căutare și anul acesta și în fiecare sezon apar noi tendințe care fac ca pomul de Crăciun să arate total diferit față de ce știam până de curând. Prețurile pentru un brad ca în povești sunt destul de ridicate și cresc odată cu înălțimea și cu modul în care este decorat. Spre exemplu, un brad simplu de doi metri, cu coroana bogată, fără niciun fel de decorațiune costă în jur de 300 de lei.

Însă vorbim despre un pom simplu care, spun experții în decorațiuni interioare, nu prea mai este la modă. Ca să arate cât mai real, bradul de Crăciun artificial trebuie să fie 2D sau 3D, astfel încât ramurile să fie foarte, foarte bogate. Un astfel de brad care măsoară 180 de centimetri costă în jur de 600 de lei.

Dotările bradului duc și la prețuri mult mai mari. Același pom, decorat cu zăpadă artificială, ajungă la 1.000 de lei pe același site. Dacă bradul și zăpada artificială sunt premium trebuie să scoateți din buzunar în jur de 2.000 de lei, iar pentru brazii decorați cu beculețe și conuri, tot din categoria premium, ajung și la 4.000 de lei. Și culorile fac ca brazii să fie mai scumpi, cei albi care vin cu decorațiuni incluse depășesc și 5.000 de lei în unele cazuri. Vezi și de ce este bine să pui o puşculiţă sub brad şi ce trebuie să faci cu ea după ce trec sărbătorile de iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe