Cât a costat construcția Podului Kerci, proiect în care Putin s-a implicat personal. Planul secret pe care îl avea liderul rus încă din 2016

Ioana Bucur 08.10.2022, 21:19
Cât a costat construcția Podului Kerci, proiect în care Putin s-a implicat personal. Planul secret pe care îl avea liderul rus încă din 2016

Construcția Podului Kerci, numit și „Podul lui Putin” a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale liderului de la Kremlin, nu a ținut cont de costuri în momentul în care a cerut ridicarea sa, imediat după anexarea ilegală a Crimeei, în 2014. Aproape un deceniu mai târziu, planul secret pe care îl avea atunci președintele rus iese la lumină.

Proiectul lui Vladimir Putin

Explozia de la Podul Kerci este o lovitură importantă dată nu doar trupelor ruse ci și lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin s-a implicat personal în acest proiect, imediat după anexarea Crimeei, în 2014.

Este cel mai lung pod din Europa, având nu mai puțin de 19 kilometri și este o legătură nu doar rutieră, ci și feroviară între Rusia și Ucraina.

A fost construit în doar doi ani, însă costurile sale au fost uriașe. De lucrări s-a ocupat un oligarh rus, fost partener de judo al lui Putin.

La momentul inaugurării, în 2018, Vladimir Putin, care a fost primul care l-a traversat, la volanul unui camion, a declarat că este o zi „excepțională, de sărbătoare, istorică”. Porțiunea feroviară a podului a fost inaugurată un an mai târziu, în 2019.

A fost un proiect uriaș, ce a venit cu costuri pe măsură și pe care statul rus l-a încredințat oligarhului Arkadi Rotenberg, un fost partener de judo al lui Vladimir Putin.

Cât a costat construcția Podului Kerci, proiect în care Putin s-a implicat personal. Planul secret pe care îl avea liderul rus încă din 2016
Podul Kerci

Cât a costat construcția Podului Kerci

Jurnaliștii din Rusia au scris la acea vreme că Podul Kerci a fost cel mai scump din lume. Potrivit cifrelor oficiale, primele estimări l-au evaluat la în jur de 227,922 miliarde de ruble, adică echivalentul a aproape 3,7 miliarde de dolari. Suma a crescut, însă, în mod constant, pe măsură de construcția avansa.

Astăzi, în contextul războiului din Ucraina, ambiția lui Vladimir Putin este explicată. Cel mai probabil, planurile de a invada țara vecină apăruseră deja în mintea președintelui rus în 2014, podul urmând să joace un rol cheie. În ultimele luni, construcția a devenit un punct de trecere important pentru logistica militară, Strâmtoarea Kerci putând fi traversată în mai puțin de 30 de minute.

După explozia de sâmbătă dimineața, ce a avariat o porțiune a podului, Putin a cerut crearea de urgență a unei comisii guvernamentale care să se ocupe de anchetarea incidentului, s-a scris în publicația rusă Kommersant.

„În legătură cu situația de urgență de pe podul din Crimeea, Vladimir Putin a primit rapoarte de la prim-ministrul Federației Ruse, Mihail Mișustin, viceprim-ministrul Marat Khusnullin, șefii Ministerului Situațiilor de Urgență, Alexander Kurenkov și Ministerului Transporturilor, Vitali Saveliev, precum și șefii agențiilor de aplicare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Vladimir Peskov, citat de agenția de stat RIA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...