Cât a ajuns să valoreze un pick-up. Mulți români încă păstrează amintire simbolul epocii comuniste

Ioana Bucur 22.06.2022, 13:11
Cât a ajuns să valoreze un pick-up. Mulți români încă păstrează amintire simbolul epocii comuniste

Înainte de telefonul mobil, iPod, mp3 player, CD-player, walkman sau casetofon a fost un instrument elegant, ce astăzi parcă își recâștigă, ușor, ușor, un loc în casele pasionaților. Puțini ar bănui cât a ajuns să valoreze un pick-up, o amintire pe care mulți români încă o păstrează ca simbol al epocii comuniste. Suma este surprinzătoare, mai ales pentru un aparat perfect funcțional.

Cât valorează acum un pick-up

Cei care îmbină pasiunea pentru obiecte vechi, aproape uitate de oamenii din prezent, cu dragostea pentru muzică vor spune, fără ezitare, că nu există experiență ce să se poată compara cu a asculta melodia preferată imprimată pe un disc de vinil și redată de un pick-up. Și au dreptate. Cu toate că există modele noi, nu sunt tocmai ușor de găsit, iar prețurile pot fi piperate.

Dar ce se întâmplă în cazul celor vechi, pe care le-au păstrat părinții și bunicii? În perioada anilor 1960-1970, erau centrul distracției la petreceri. Cu timpul, au fost înlocuinte, apoi uitate, păstrate doar ca amintiri ai unei epoci apuse.

În România, cel mai popular model era pick-up-ul Akkopa 203, fabricat în URSS la începutul anilor ’70. Motivul pentru care era cel mai cumpărat era faptul că, de fapt, era cel mai ușor de adus în țară și printre cele mai ieftine.

Cele care încă sunt funcționale fie sunt deținute de către colecționari, fie sunt listate pe site-uri de vânzări la prețuri derizorii. Un astfel de pick-up este scos la vânzare pentru o sumă surprinzător de mică, de doar 200 de lei.

Și vinilurile vechi se pot cumpăra pe site-urile dedicate anunțurilor de vânzare, o bucată costând în jur de 20 de lei. Maria Tănase, Gică Petrescu, Irina Loghin, Dan Spătaru, Ion Dolănescu și mulți alți artiști consacrați se pot asculta de pe un astfel de vinil. Mare grijă, însă, verificați dacă discurile sunt zgâriate, înainte de a le cumpăra.

Cat a ajuns sa valoreze un pick-up. Multi romani inca pastreaza amintire simbolul epocii comuniste

Bancnota din România care îți poate aduce o mică avere

Dacă am arunca un ochi peste ofertele postate de oameni pe site-urile de vânzări, am putea spune că nu există niciun obiect, oricât de banal, pentru care nu se poate găsi cel puțin o persoană care ar vrea să îl cumpere, la prețul potrivit, evident.

Un bărbat din Târgoviște vinde o bancnotă cu nici mai mult nici mai puțin de 3.200 de lei. În 2022, se pare că bancnota de 500 de lei emisă în anul 1947 a ajuns să coste o mică avere. O sumă mică, probabil, pentru cei care nu se uită la preț când vine vorba despre completarea colecției.

În anunțul postat pe platforma online, în primăvara acestui an, vânzătorul precizează că este în stare foarte bună:

„Bancnotă rară de vânzare, 500 de lei 1947, cosașul, în stare foarte bună, grad 25. Preț: 3200 de lei plus transport prin curier. Plata anticipată în cont sau predare personală în zonele limitrofe din Târgoviște. Preț fix”, este anunțul bărbatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...