Cât a ajuns să coste un kilogram de banane în Coreea de Nord. Kim Jong-un recunoaște, în sfârșit, criza din țară

Stan Filon 17.06.2021, 17:18
Cât a ajuns să coste un kilogram de banane în Coreea de Nord. Kim Jong-un recunoaște, în sfârșit, criza din țară

Situația economică în Coreea de Nord a ajuns la limita de jos, iar acest lucru a fost recunoscut chiar de către liderul suprem, Kin Jong-Un. Lipsa alimentelor a atins cote alarmante, iar prețurile au explodat pur și simplu, chiar și la alimentele de bază! Acum s-a aflat cât costă un kilogram de banane în Coreea de Nord!

Cât a ajuns să coste un kilogram de banane în Coreea de Nord

Sancțiunile economice la care a fost supusă Coreea de Nord, din cauza ambițiilor sale nucleare, dar și închiderea granițelor în pandemia de coronavirus a adâncit criza alimentară din țară. Autoritățile amintesc de criza prin care a trecut țara în anul 1990, după ruperea Uniunii Sovietice, atunci când coreenii au rămas fără un ajutor vital. Atunci se estimează că au murit de foame peste 3 milioane de oameni, în Coreea de Nord.

Ei bine, situația de acum este asemănătoare cu cea din anii 90, iar cel care a tras, în sfârșit, un semnal de alarmă a fost Kim Jong Un, care a recunoscut situația disperată în care se află țara sa. Acesta a participat la comitetul central al Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, care a început săptămâna aceasta în capitala Phenian.

Cat a ajuns sa coste un kilogram de banane in Coreea de Nord
Cat a ajuns sa coste un kilogram de banane in Coreea de Nord

Prețul alimentelor a explodat

S-a ajuns la prețuri fabuloase ale alimentelor în Coreea de Nord, dar și a produselor de igienă. Astfel, un kilogram de banane costă nu mai puțin de 45 de dolari, pe când un șampon se vinde cu echivalentul a 200 de dolari! În plus, chiar și prețul orezului, aliment de bază, este dublu față de prețul cu care este vândut în China, potrivit BBC, care citează NK News.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a spus că sectorul agricol nu a reușit să-și îndeplinească obiectivele propuse pentru producția de cereale din cauza taifunurilor de anul trecut și inundațiilor provocate de acestea. Există informații că prețurile la alimente au explodat pur și simplu, iar un kilogram de banane costă 45 de dolari americani, potrivit BBC, care citează NK News.

Coreea de Nord și-a închis granițele pentru a limita răspândirea Covid-19, iar din această cauză comerțul cu China a scăzut, iar Coreea de Nord se bazează foarte mult pe această țară pentru hrană, îngrășăminte și combustibil, printre altele.

În luna aprilie, Kim a recunoscut cu greutate că țara se va confrunta cu crize iminente, solicitând oficialilor să instutuie un alt ”marș al suferinței”, pentru ”a elibera chiar și puțin poporul nostru de dificultăți”. ”Marșul suferinței” este un termen folosit de oficialii din Coreea de Nord pentru a se referi la criza din timpul foametei din anii 1990, când căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără un ajutor crucial, când au murit peste 3 milioane de oameni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...