Casele care vor salva lumea. Imagini în premieră cu locuințele viitorului deja construite

Badea Violeta 09.12.2022, 15:52
Casele care vor salva lumea. Imagini în premieră cu locuințele viitorului deja construite

În prezent, casele noastre sunt extrem de dăunătoare pentru planetă. În viitor însă, acestea nu vor mai arăta deloc ca cele de astăzi. O carte publicata, de curând, prezintă mai mult de 150 de locuințe ale viitorului care sunt deja construite și care vor salva lumea. Iată despre ce este vorba!

Cum vor arăta casele viitorului

Este un adevăr inconfortabil, dar multe dintre casele noastre sunt dăunătoare pentru planetă. Acestea sunt definite de un model de consum, de la materiile prime pentru a le construi, la combustibilul necesar pentru a le întreține și la deșeurile generate de acestea.

În ciuda unei îmbunătățiri a eficienței energetice a clădirilor, în 2021 emisiile de carbon provenite din construcții au atins un nivel record, notează cei de la CNN.

Dar ce s-ar întâmpla dacă o casă ar putea hrăni oamenii care locuiesc înăuntru și, de asemenea, lumea de afară? Ce s-ar întâmpla dacă o locuință și-ar putea hrăni ocupanții? Să se alimenteze singură? Să stimuleze biodiversitatea? Să lege o comunitate? Și la sfârșitul vieții sale, să nu lase nicio urmă?

Ar fi ambițios să ne așteptăm ca o casă să facă toate acestea. Dar, după cum demonstrează o carte publicată recent, multe dintre ele sunt proiectate pentru a promova un mod de viață mai echitabil și mai durabil.

Scrisă de Courtney Smith și Sean Topham, „Houses That Can Save the World” („Casele care pot salva lumea”) prezintă peste 150 de proiecte, unele concepte, majoritatea construite, de pe tot globul. Unele dintre ele reamenajează spații existente, altele reînvie și actualizează metode de construcție străvechi.

Apoi, există cele care utilizează tehnologii de ultimă oră, inclusiv casele tipărite în 3-D ale ICON, care au fost deja construite în America de Nord. În noiembrie, celebra companie a anunțat că a primit un contract de 57 de milioane de dolari de la NASA pentru a dezvolta un sistem de construcție pentru suprafața lunară.

Casele care pot salva lumea
Casele care pot salva lumea

Industria betonului și a cimentului a crescut de zece ori în ultimii 65 de ani

Cartea este grupată în 19 teme, iar varietatea și amploarea proiectelor demonstrează că nu există o casă unică pentru toate provocările secolului XXI.

Smith spune că accentul pus pe local, de la materialele de construcție la tehnicile de construcție, este o linie directoare a cărții și o contrapondere la atitudinile predominante în industria construcțiilor.

Autorul spune că designul modernist al secolului XX s-a răspândit și, pe măsură ce oamenii au devenit mai înstăriți, fie s-au așteptat, fie au aspirat să „trăiască în curățenia betonului”.

„Uităm că, pentru a construi (case) în acest tip de mod modernist – care a devenit un stil internațional global începând cu anii 1930 – ne distrugem planeta”, susține aceasta.

„Practic, încerci să mulezi locul după material – iar rezultatul a fost mai mult dăunător decât pozitiv”, adaugă Smith.

Industria betonului și a cimentului a crescut de zece ori în ultimii 65 de ani, producția de oțel de trei ori, în timp ce producția de lemn cu emisii reduse de carbon pe cap de locuitor a cunoscut o creștere aproape stagnantă, conform unui raport recent al Programului de Mediu al ONU.

Același raport a calculat că, în 2021, producția de materiale de construcție cheie – beton, oțel și aluminiu – „a adăugat încă 4% din consumul global de energie și 6% din emisiile globale”.

Ce idei se regăsesc în carte

În cartea menționată mai sus se regăsesc o serie de exemple de lucruri bune care pot rezulta din modelarea materialelor în funcție de locul în care se află.

În Mpigi, Uganda, cofondatorul Upcycle Africa, Johnmary Kavuma, și-a pierdut bunica atunci când casa ei s-a prăbușit din cauza inundațiilor provocate de deșeurile de plastic care înfundau șanțurile de scurgere, spune Topham.

Întreprinderea socială colectează acum sticlele de plastic și le folosește ca material de construcție în casele sale rotunde, atenuând o problemă de poluare și oferind în același timp case noi. În ciuda perspectivei lor pozitive, autorii recunosc că punerea în aplicare a ideilor din cartea lor poate fi o provocare.

„De îndată ce te îndepărtezi de (metodele tipice de construcție), fie devine dificil să găsești oameni care să o facă, fie devine incredibil de scump, fie necesită foarte mult timp”, spune Topham.

„Cred că pentru proprietarul de locuință obișnuit, să facă ceva care să semene câtuși de puțin cu exemplele din carte este atât de dificil. Multe dintre aceste bariere trebuie să dispară.”

Cu toate acestea, scriitorii sunt dornici să pună în practică ceea ce predică. Smith plănuiește să revizuiască sistemul de încălzire al casei sale texane de epocă și să monteze un panou solar pe acoperiș. Tendința de a construi în mod mai conștient „este cu adevărat o mișcare globală, iar acest lucru în sine îmi dă speranță”, spune Smith.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...