Inundațiile din Australia fac prăpăd. Mii de oameni încearcă să fugă din casele din Sydney

Elena Avramescu 05.07.2022, 07:56
Inundațiile din Australia fac prăpăd. Mii de oameni încearcă să fugă din casele din Sydney

Ploile torenţiale au continuat să curgă în coasta de est a Australiei marţi, intensificând criza inundaţiilor din Sydney, deoarece mii de locuitori au primit ordin să-şi părăsească casele, după ce râurile au depăşit rapid nivelurile de pericol. Aproximativ 50.000 de locuitori din New South Wales, majoritatea în suburbiile vestice ale Sydney, au fost avertizați fie să evacueze, fie avertizați că ar putea primi ordine de evacuare, în creștere față de cei 30.000 de luni, au spus autoritățile.

Mii de oameni evacuați după ce inundațiile au distrus orașul Sydney

„Această tragedie este departe de a se termina, vă rugăm să nu vă mulțumiți”, le-a spus premierul Dominic Perrottet reporterilor. „Oriunde v-ați afla, vă rugăm să aveți grijă când conduceți pe drumurile noastre. Există încă riscuri substanțiale pentru inundații rapide”.

Cea mai recentă furtună sălbatică, care a adus ploi abundente, cu mai multe locuri primind valoarea unui an în trei zile, este probabil să se atenueze în Sydney de marți, pe măsură ce jgheabul de coastă se deplasează spre nord, a declarat Biroul de Meteorologie.

Dar riscul de inundații ar putea rămâne pe parcursul săptămânii, majoritatea bazinelor hidrografice deja aproape de capacitate chiar înainte de cel mai recent potop. Unele regiuni au primit 800 mm de ploaie de sâmbătă, eclipsând precipitațiile medii anuale din Australia de aproximativ 500 mm.

Aproximativ 90 mm de ploaie ar putea cădea pe parcursul a șase ore pe coasta nordică a statului de marți, ajungând până la 125 mm în unele locuri, a spus BoM.

Inundatiile din Australia fac prapad
Inundatii Australia

Vânturi de până la 90 km pe oră sunt, de asemenea, prognozate în mai multe locuri afectate de inundații, crescând riscul de cădere a copacilor și a liniilor electrice.

„Astăzi le cerem oamenilor din Sydney să stea acasă, cu excepția cazului în care chiar trebuie să părăsiți casa”, a spus ministrul de stat pentru managementul situațiilor de urgență, Steph Cooke.

Luptându-se cu apele agitate, echipajele de urgență și-au continuat marți operațiunile de salvare pentru a remorca o navă vrachier care și-a pierdut puterea în largul coastei Sydney, după ce liniile de remorcare s-au rupt pe vreme rea, au spus oficialii.

Inundații majore au loc la Windsor, în vestul orașului Sydney, a treia și cea mai gravă inundație din acest an, potrivit biroului meteorologic. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat drumuri și poduri scufundate, în timp ce echipajele de urgență au salvat oameni blocați din vehicule parțial scufundate care au rămas blocate în apele în creștere.

Nigel Myron, un rezident din Windsor, a spus că a ținut o barcă gonflabilă pregătită dacă ar trebui să evacueze, deși încearcă să se mute înapoi la locul său odată ce apele se retrag.

„La sfârșitul zilei, ce poți face? Este ceea ce este și ne scoatem praful de pe cenușă și ne reconstruim după ce inundațiile au venit și au dispărut”, a spus Myron pentru televiziunea ABC.

Inundatiile din Australia fac prapad
Inundatii Australia

Trezorierul federal Jim Chalmers a avertizat că impactul economic al inundațiilor „va fi substanțial”.

Inundațiile au inundat probabil mai multe regiuni producătoare de alimente și acest lucru ar afecta aprovizionarea și ar crește prețurile, împovărând și mai mult bugetele familiilor care se zguduie deja din cauza creșterii prețurilor la legume și fructe, a spus Chalmers.

„Nu are rost să ne îndreptăm în vârful picioarelor, acea problemă a inflației pe care o avem în economia noastră se va agrava înainte de a se ameliora. Are o mulțime de surse, dar această va fi una dintre ele”, a declarat Chalmers pentru Sky News, înaintea deciziei de majorare a ratei dobânzii de către Reserve Bank of Australia.

Guvernul federal a declarat luni seara inundațiile drept un dezastru natural, ajutând rezidenții afectați de inundații să primească sprijin finanțat de urgență.

Consiliul de Asigurări din Australia, care a declarat inundațiile un „eveniment semnificativ”, a îndemnat persoanele afectate să solicite despăgubiri, chiar dacă amploarea completă a pagubelor nu era acum cunoscută.

Urmăriți Impact.ro și pe