Casa Ciubuc din Găești se transformă în Muzeul Gheorghe Zamfir. Omagiul dedicat marelui artist în orașul natal

Daniela Alexandru 01.11.2022, 09:55

Faptul că în multe orașe din România există case-monumente istorice nu mai este de mult o noutate, mai ales că în ultima vreme obiective importante pentru cultura românească sunt reabilitate cu bani europeni și revin la viață, reintrând în circuitul turistic. Acesta este și cazul unei frumoase case din orașul Găești, Dâmbovița, care se va transforma, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, în Centrul Cultural „Gheorghe Zamfir”.

Artistul s-a născut la Găești

Gheorghe Zamfir s-a născut în Dâmbovița, în orașul Găești, pe care nu l-a uitat și îl onorează destul de des cu vizite și concerte. Acesta este și motivul pentru care autoritatea locală a dorit să îi dedice un Centru Cultural, în cadrul căruia va funcționa și un muzeu unde vor putea fi admirate diplome și trofee, discuri și premii obținute de-a lungul timpului de artist.

Casa Ciubuc, monument istoric de clasă B, este în plin proces de reabilitare, consolidare și modernizare pentru a putea găzdui muzeul dedicat artistului Gheorghe Zamfir. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, are o valoare ce depășește 6 milioane de lei, iar scopul autorităților a fost atât păstrarea specificului, a unicității și semnificației istorice a Casei Ciubuc, cât și introducerea ei în circuitul turistic.

Casa Ciubuc din Găești se transformă în Muzeul Gheorghe Zamfir
Casa Ciubuc din Găești se transformă în Muzeul Gheorghe Zamfir

Când va fi gata proiectul

Gheorghe Zamfir s-a născut la Găești, în anul 1941, și și-a petrecut aici întreaga copilărie. Abia la 14 ani părăsește orașul natal, când tatăl său îl înscrie la Școala de Muzică nr. 1 din București, devenită ulterior Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti.

După ce își clădește o carieră de succes, în perioada comunistă dedică un concert lui Dumnezeu și cade în dizgrația cuplului Ceaușescu, fiind nevoit să plece în exil. Așa se naște succesul Mondial al naistului, el fiind singurul artist european care câștigă două discuri de aur în SUA.

Proiectul de reabilitare este așteptat să se încheie în luna decembrie a acestui an și tot atunci să fie deschis și Centrul Cultural „Gheorghe Zamfir” de la Găești.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe