Casa Albă: Rusia ar putea lansa un atac chimic în Ucraina

10 03. 2022, 09:56

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis că Rusia ar putea lansa un atac chimic sau biologic în Ucraina și că întreaga lume ar trebui să fie vigilentă. Există îngrijorări că Moscova ar putea încerca să mușamalizeze aceste atacuri sau să le justifice.

Cum ar putea lansa Rusia atacuri chimice sau biologice

Purtătorarea de cuvânt a Casei Albe a spus că afirmațiile Moscovei despre dezvoltarea unor arme chimice și biologice în Ucraina sunt revoltătoare. Ea a precizat că este vorba despre un „scenariu evident” pus la cale de Rusia cu scopul de a încerca să justifice alte atacuri neprovocate în această țară.

„Ar trebui să fim toți vigilenți. Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau ar putea crea o falsă operațiune în care le-ar putea folosi”, a spus ea.

Declarația purtătoarei de cuvânt vine la scurt timp după ce oficiali occidentali și-au exprimat aceeași îngrijorare. Aceștia au spus că le este teamă că există riscul ca războiul să se extindă, iar Rusia să folosească arme neconvenționale.

Vladimir Putin

Cel mai probabil, ar fi vorba despre arme chimice, deși expresia „arme neconvenționale” se poate referi și la arme nucleare tactice, arme biologice și „bombe murdare”, ce combină explozivii convenționali cu material radioactiv, potrivit bbc.com.

Mai exact, oficialii se tem că Rusia ar putea spune că vinovați de folosirea de arme neconvenționale ar fi militarii ucraineni sau că ei le-au utilizat primii. În acest fel, Moscova ar puea încerca să justifice folosirea unor astfel de arme, drept răspuns.

Rusia a mai folosit arme interzise

Miercuri, ministrul britanic al Apărării a scris pe Twitter că Rusia a folosit rachete termobarice în Ucraina. Aceste rachete sunt cunoscute și drept „bombe cu vid” și sunt interzise prin Convenția de la Geneva. Ele captează oxigenul de pe o suprafață și generează o explozie masivă.

Apoi, același ministru a transmis că este posibil ca mercenari cu experiență din companiile militare private ale Rusiei au fost trimiși să lupte în Ucraina. Aceștia au fost acuzați anterior de încălcarea drepturilor omului în Africa și Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria, Libia și Republica Centrafricană.

Administrația lui Bashar Hafez al-Assad, actualul președinte al Siriei, aliat al Rusiei, a folosit arme chimice în Siria împotriva civililor, cu mai multe ocazii.

În plus, Rusia este acuzată că a folosit gaze iritante, un tip de arme chimice, în tentative de asasinare cum au fost cele împotriva lui Sergei Skripal, în orașul englez Salisbury, în anul 2018, și împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, în Rusia, în 2020.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a explicat că o armă chimică reprezintă o substanță chimică folosită intenționat pentru a face rău sau a provoca decesul unei persoane.