Îndemn din închisoare. Aleksei Navalnîi face apel la ruși să protesteze împotriva războiului. „Putin nu este Rusia”

Beatrice Dumitru 02.03.2022, 14:27
Îndemn din închisoare. Aleksei Navalnîi face apel la ruși să protesteze împotriva războiului. „Putin nu este Rusia”

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a scos oamenii pe străzi în marile orașe din Rusia, care au protestat împotriva acțiunilor trupelor în țara vecină și i-au cerut liderului de la Kremlin să oprească asaltul. Din închisoare, Aleksei Navalnîi le-a cerut conaționalilor săi să nu renunțe și să protesteze în fiecare zi. „Noi, Rusia, vrem să fim o națiune a păcii”, a scris acesta pe rețelele de socializare.

Aleksei Navalnîi, mesaj pentru ruși din închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi le-a cerut rușilor să protesteze zilnic împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, adăugând că așa cum el este capabil să cheme la pace din închisoare, alții ar trebui să meargă la ambasadele Rusiei pentru a protesta.

Aleksei Navalnîi se află de un an în spatele gratiilor, după ce a supraviețuit în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok pentru care îl consideră vinovat pe Vladimir Putin. Luna trecută, acesta a fost judecat pentru noi acuzații care l-ar putea ține în închisoare încă un deceniu.

Putin nu este Rusia. Nu putem să mai așteptăm. Oriunde te-ai afla, în Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei, mergi în piața principală a orașului tău în fiecare zi a săptămânii și în weekend și de sărbători. Noi, Rusia, vrem să fim o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum„, a scris el pe Twitter din închisoarea de maximă securitate de la est de Moscova, citat de Sky News.

Nu pot și nici nu voi putea să tac, urmărind cum prostiile pseudo-istorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ruși pentru a ucide ucraineni, iar ei, apărându-se, ucigând ruși”, a mai scris el.

„Fiecare persoană arestată trebuie înlocuită”

Mii de oameni au fost arestați după ce au ieșit în stradă în orașele din Rusia pentru a-i cere lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina.

Fiecare persoană arestată trebuie înlocuită cu două persoane care ies în stradă. Dar rușii ar trebui, cel puțin, să nu devină o națiune de oameni tăcuți înspăimântați, care se prefac că nu observă războiul. Dacă pentru a opri războiul trebuie să înfundăm închisorile și dubele poliției, vom umple închisorile și dubele poliției”, a adăugat opozantul rus.

Aleksei Navalnîi a mai spus că este al treilea deceniu al secolului 21 și lumea urmărește știri despre oameni care ard în tancuri și case bombardate, dar mai ales aude amenințări reale despre posibilitatea începerii unui război nuclear.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...