Carne de pui creată în laborator, pe rafturile din magazine. Specialiștii spun că este sigură pentru consum

Mihnea Tălău 20.11.2022, 21:11
Carne de pui creată în laborator, pe rafturile din magazine. Specialiștii spun că este sigură pentru consum

În curând, carnea crescută în laborator va ajunge pe rafturile magazinelor întrucât specialiștii spun că aceasta nu dăunează sănătății. Un producător din California a primit avizul FDA care atestă că produsul său, carne de pui crescută în bioreactoare, este sigur și poate fi consumat.

Precedentul a fost creat în SUA

Principalul regulator în domeniu din Statele Unite, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), a dat recent avizul unui producător din California pentru producția de carene de pui creată în laborator.

În document se atestă că produsul companiei, mai exact carne de pui crescută în bioreactoare, este sigur şi poate fi consumat, scrie Reuters.

„Agenţia a evaluat informaţiile prezentate de UPSIDE Foods despre alimentele realizate din cultura celulelor de găină şi nu mai are alte nelămuriri legate de siguranţă”, se arată într-un comunicat al FDA.

Fondatorul companiei, Uma Valeti, a spus că „este un moment de cotitură în istoria alimentaţiei”.

Cardiolog de meserie, acesta spune că ideea i-a venit atunci când lucra cu pacienții săi care au suferit un atac de cord. Totul se întâmpla în urmă cu mai bine de 15 ani, atunci când creștea celule cardiace umane într-un laborator.

Acum, totul a fost posibil după ani de experimente efectuate de o echipă de biologi, biochimiști și ingineri pentru a transforma acest concept într-un produs gata de consum. Compania așteaptă undă verde de la Food and Drug Administration pentru a începe să vândă primele sale produse din carne cultivată, inclusiv file de pui.

Antricotul creat prin bioprintare 3D, special pentru vegetarieni. Cum arată şi ce gust are carnea artificială

Când acest lucru va fi posibil, centrul de producție Upside din Emeryville, California, va putea produce peste 50.000 de kilograme de produse din carne cultivată pe an.

Singapore, prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator

„Oamenii spuneau că este science-fiction, însă acum este real!”  pentru NPR, care este încrezător că totul va fi bine, iar proiectul său va prinde contur. Acest lucru ar putea afecta literalmente miliarde de vieți umane și ar putea salva potențial trilioane de vieți de animale”, a spus cercetătorul Uma Valeti.

Prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante a fost Singapore. Este vorba de carnea produsă de start-up-ul american Eat Just, iar firma susține că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru „carnea curată” care nu provine de la animal sacrifictate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...