Friptura fără carne. Specialiștii spun că este mâncarea viitorului, ce are atât de special

Iancu Andreea, Andrei Dumitrescu 29.12.2021, 16:31
Friptura fără carne. Specialiștii spun că este mâncarea viitorului, ce are atât de special

Lumea evoluează constant, iar atenția globală începe să se îndrepte tot mai mult către protejarea mediului. Cum industria alimentară este considerată responsabilă pentru o treime din emisiile totale de CO2, specialiștii încearcă să descopere alimente care nu afectează mediul înconjurător. Astfel a apărut friptura fără carne, un tip de mâncare a viitorului, ce poate părea extrem de bizară pentru mulți dintre noi. Aceasta se obține printr-o modalitate inedită.

Mâncarea viitorului, friptura fără carne

Omenirea a atins un nivel uluitor la capitolul dezvoltare tehnologică, astfel că o mulțime de procese sunt acum realizate cu ajutorul roboților și tehnicii. Pe măsură ce indicatorii arată că poluarea devine o problemă tot mai stringentă, specialiștii se străduiesc să descopere metode noi pentru a combate emisiile ridicate de carbon. Cum sistemul alimentar global este și el responsabil pentru o bună parte din emisiile de gaz, cercetătorii pun bazele deja pentru mâncarea viitorului, care va include și friptura fără carne, un aliment inedit în zilele noastre.

Oamenii de știință din întreaga lume au lucrat pentru a dezvolta alimente mai durabile, chiar dacă la prima vedere ideile lor par ciudate. Impactul agriculturii asupra schimbărilor climatice ar putea fi diminuat cu ajutorul noilor alimente, realizate în laborator. Specialiștii se îndepărtează tot mai mult de agricultura convențională și aleg metode mai durabile, astfel că au stabilit ca obiectiv „cultivarea” cărnii.

Friptura fără carne, mâncarea viitorului
Numeroase alimente ar putea fi obținute în laborator, pe viitor

Cârnați creați în laborator

Firma britanică de tehnologie agricolă, Ivy Farm, își dorește să așeze pe rafturile magazinelor un prim produs realizat în laborator până în cea de-a doua jumătate a anului 2023. Acesta va fi prezentat sub formă de carne tocată și cârnați, potrivit MailOnline, datorită unei tehnologii numite „platformă termosensibilă”.

Spre deosebire de alte metode care preiau celulele pielii și le transformă în celule musculare sau adipoase, oamenii de știință de la Ivy Farm încep cu celulele de grăsime și musculare de la un animal viu. Aceste celule continuă apoi să se dezvolte, fiind hrănite cu nutrienți destinați creșterii în condiții optime. Ele sunt atașate la o platformă, care are o temperatură controlată.

Rezultatele preliminare au indicat că grăsimea produsului este mai mică în grăsimi saturate și mai mare în omega 3 și omega 6 decât grăsimea de porc. În plus, mușchiul este bogat în aminoacizi, au menționat reprezentanții firmei.

Friptură obținută prin bioprintare

Compania MeaTech, cu sediul în Israel, a dezvăluit că a creat cea mai mare friptură din lume, cultivată într-un laborator. Bucata de carne cântărește puțin peste 100 de grame și este făcută din grăsime și celule musculare reale, care au fost prelevate din mostre de țesut de la o vacă vie. Aceasta este maturată într-un incubator, astfel încât celulele stem să fie diferențiate în celule adipoase și musculare care se dezvoltă în grăsime și țesuturi musculare.

Scopul MeaTech este să dezvolte un adevărat înlocuitor pentru friptura convențională, care maximizează conținutul pe bază de celule, mai degrabă decât ingredientele care nu sunt din carne. MeaTech intenționează să-și îmbunătățească în continuare tehnologiile de bioprintare și de cultivare pentru a produce carne cultivată care să reflecte mai bine caracteristicile cheie ale fripturii premium crescute la fermă, au declarat reprezentanții companiei.

Alimente create în laborator, mâncarea viitorului

Nu doar produsele pe bază de carne sunt cele care se dezvoltă în laboratoarele din întreaga lume. Specialiștii din Finlanda au folosit un proces numit agricultură celulară, care implică extragerea celulelor dintr-o mică probă de plantă sau animal, au dezvoltat prima cafea cultivată în laborator, modificată genetic, despre care ei susțin că „miroase și are gust real”. Tehnica a fost deja folosit pentru a crea carne și lapte artificial.

Pe lângă carnea realizată cu ajutorul unei imprimante 3D și insectele comestibile ca sursă de proteine, cercetătorii au dezvoltat o înghețată pe bază de fungi. Un start-up din California folosește ciuperci pentru a produce o proteină despre care se spune că este „identică din punct de vedere molecular” cu zerul din laptele de vacă. Substanța preparată în laborator de la Perfect Day poate fi folosită pentru a face înghețată, brânză și alte preparate cremoase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...