Care sunt salariații ce trebuie să își continue activitatea în această perioadă. Ce riscă dacă refuză să mai muncească

Diana Radu 26.03.2020, 18:18
Care sunt salariații ce trebuie să își continue activitatea în această perioadă. Ce riscă dacă refuză să mai muncească

Chiar și în contextul stării de urgență declarate în România și a condiției de izolare la domiciliu impuse, unii angajați trebuie să meargă în continuare la serviciu. Află despre cine mai este vorba pe lângă anagajații Poliției și celor din sistemul sanitar și ce riscă dacă refuză să mai muncească.

Lista salariațiilor care trebuie să-și continue activitatea în această perioadă

Potrivit Ordonanței de urgență 29/2020 pe perioada stării de urgență, avocații, notarii, executorii judecătorești și inclusiv societățile care oferă aceste servicii sunt obligați să-și continue munca pe perioada stării de urgență. Salariații din aceste domenii care refuză să-și continue activitatea profesională riscă să rămână fără loc de muncă

„Membrii profesiilor (…) sunt obligați ca, pe perioada instituirii stării de urgență, să ia, cu observarea regulilor de disciplină sanitară și a celorlalte măsuri de protecție și prevenție stabilite de autoritățile competente ca urmare a instituirii stării de urgență, măsurile necesare în vederea asigurării continuității activității. Nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară care se sancționează cu excluderea din profesie, în condițiile și cu procedura stabilite de legislația în vigoare, aplicabile fiecărei profesii”,  se arată în articolul 10 al Ordonanței.

salariati, serviciu obligatoriu, stare de urgenta
Lista salariațiilor care trebuie să-și continue activitate în această perioadă

Mai mult, anagajații din domeniile enumerate mai sus care refuză să mai vină la muncă nu vor mai beneficia nici de ajutoarele sociale oferite de stat. De asemenea, angajații pot sancționa disciplinar persoanele care lipsesc nemotivat de la serviciu.

„Salariații formelor de exercitare a profesiilor menționate (…) care refuză îndeplinirea sarcinilor de serviciu asumate prin contractul individual de muncă și din acest motiv nu se poate asigura desfășurarea în condiții optime a activității, respectiv continuarea activității în cadrul formelor de exercitare a profesiilor menționate nu vor avea acces la beneficiile de asistență socială sau la alte facilități ce vor fi acordate pe durata stării de urgență”, este subliniat în actul normativ.

Reamintim însă că pentru a ieși din casă pentru a merge la serviciu persoanele trebuie să aibă la ele o adeverință permanentă din partea angajatorului care să ateste că prezenţa la locul de muncă este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

Urmăriți Impact.ro și pe