Iohannis cere măsuri speciale pentru medici. Ce a anunțat președintele în plină stare de urgență

Diana Radu 24.03.2020, 18:12
Iohannis cere măsuri speciale pentru medici. Ce a anunțat președintele în plină stare de urgență

Klaus Iohannis a ținut marți o videoconferință cu managerii de spitale la care a participat și premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Sănătății, ministrul Apărării Naționale, ministrul Transporturilor și ministrul Infrastructurii. Iată ce măsuri de urgență a anunțat președintele pentru medicii și asistentele din spitale!

Iohannis anunță măsuri de urgență pentru medicii și asistentele din spitalele din România

Președintele a făcut apel către managerii spitalelor să facă toate demersurile pentru a asigura protejarea cadrelor medicale. Măsurile de urgență impuse de Iohannis vin în contextul în care autoritățile au anunțat că, în total, sunt 103 medici confirmați cu noul coronavirus.

„Personalul medical este cel mai expus infecției cu coronavirus, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Ca atare, cadrele medicale – și vorbesc de medici, asistente medicale, farmaciști, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!”, a declarat Klaus Iohannis în timpul videoconferinței.

iohannis, masuri de urgenta, spitalele din romania
Iohannis anunță măsuri de urgență pentru medicii și asistentele din spitalele din România

Mai exact, Klaus Iohannis le-a cerut managerilor de spitale să testeze personalul medical împotriva coronavirusului cu prioritate, pentru a nu se mai repeta situațiile neplăcute de la spitalul Suceava sau Gerota. De asemenea, președintele a cerut dotarea de urgență cu echipamentele de protecție, precum: măști, mânuși, combinezoane și dezinfectanții necesari.

„Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București”, a spus președintele.

O altă măsură anunțată de Iohannis este asigurarea programului în ture a cadrelor medicale pentru a evita riscul suprasolicitării fizice și psihice a acestora. În cazul, în care există deficit de personal, prin condițiile instituite de Decretul Prezidențial se pot face angăjări. De asemenea, spitalele pot apela și la ajutorul voluntarilor, a studenților sau la cadrele medicale militare în rezervă.

Klaus Iohannis a vorbit a făcut apel către ministrul Sănătății, Victor Costache să demareze acțiuni, astfel încât medicii de familie, dar și medicii din alte specialități să poată acorda consultații la distanță sau prin telefon, mai ales pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

„Domnule ministru, grăbiți procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri” – Klasu Iohannis.

Și nu în ultimul rând, președintele a specificat că este esențial să existe un plan elaborat în cazul în care sistemul medical va fi luat cu asalt de un număr foarte mari de bolnavi de COVID-19.