Stare de urgență în România. Care sunt măsurile oficiale luate de autorități. Ieșim din casă doar cu aprobare între orele 22.00 și 6.00 dimineața

Redacția IMPACT 21.03.2020, 21:27
Stare de urgență în România. Care sunt măsurile oficiale luate de autorități. Ieșim din casă doar cu aprobare între orele 22.00 și 6.00 dimineața

Răspândirea rapidă a coronavirusului în întreaga lumea a determinat declanșarea unei stări de pandemie, la nivel global, indicator stabilit de Oragnizația Mondială a Sănătății. În România, însă, Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că începând de luni, 16 martie va decreta stare de urgență națională. Ce spun autoritățile despre acest lucru?

UPDATE, 21 martie, ora 21.09. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat un nou set de măsuri restrictive, prin ordonanță militară.  ”Nu avem răspândire comunitară extinsă pe teritoriul României. Le mulțumesc tutoror specialiștilor care se luptă alături de noi și avem încredere că vom câștiga lupta. Acum vom adăuga un nou set de decizii extrem de importante.

Ordonanță militară numărul 2 de pe 21 martie.

– se suspendă temporar activitatea din cabinetele de medicină dentară. Doar operațiile care sunt imperios necesare sunt permise

-se suspendă activitatea magazinelor din interorul mall-urilor. Doar magazinele alimentare din interior, curățătoriile și cele care vând hrană pentru animale sunt exceptate. Se aplică de pe 22 martie, de la ora 22.00

– Pe stradă nu mai sunt acceptate grupurile, adică mai mult de trei persoane

-între orele 6.00-22.00 se recomandă ca circulația persoanelor să se desfășoare doar pentru muncă, pentru drumuri la supermarket, asistență medicală care nu poate fi amânată, pentru asistența copilului sau a bătrânilor. De asemenea, putem să plimbăm animalele de companie.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

-Între ore 22.00-6.00 circulația persoanelor este permisă doar pentru cele de mai sus, dar este impunere, nu recomandare. Cetățenii trebuie să prezinte declarație pe proprie răspundere pentru lucrurile de mai sus, sau adeverință de la angajator. Excepție fac doar categoriile profesionale din ministere, poliție, etc. Măsura intră în vigoare de pe data de 23 martie, ora 22.00.

-Cetățenii străini nu mai au voie să intre în România, cu excepția situației în care aceștia tranzitează România așa cum fac cetățenii români, pe culoar bine definit, sau dacă au cetățenie română sau soți ai celor de cetățenie română.

-persoanele care sunt izolate la domiciliu și care părăsesc domiciliul fără aprobare sunt luate și duse direct în carantină. Persoanele care sunt în carantină și părăsesc fără aprobare vor fi trimise într-o nouă carantină de 14 zile.

-Autoritățile locale trebuie să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor. Autoritățile sunt obligate să le acorde acestora sprijinul de care au nevoie.

-Nunțile, botezurile și înmormântările pot fi ținute, dar doar cu maximum 8 persoane.

-Slujbele religioase pot fi ținute de preoți în biserici, însă fără public. Acestea pot fi transmise online”

UPDATE, 17 martie, ora 22.00. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a decretat noi măsuri în virtutea stării de urgență . „Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de: restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop, din interiorul sau exteriorul locației. Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de genul drive-in, room service sau livrare la client. 

Se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, religoase, sportive, balneare, de îngrijire personală, realizate în spaţii închise”, a continuat Vela, ceea ce înseamnă că și bisericile se închid, la fel ca și spa-urile sau saloanele cosmetice.

De asemenea, zborurile între România și Spania sunt suspendate din acest moment pentru două săptămâni, iar pentru Italia s-a prelungit măsura pentru încă 14 zile.

Toți conducătorii mașinilor mai mari de 3,5 tone trebuie să aibă asupra lor mijloace individuale de protecție. Să prezinte documente care să ateste traseul. Cei care vin din zone roșii sau galbene nu se supun măsurilor de carantină sau izolare dacă nu manifestă simptome

 

Update, 16 martie, ora 15.20. Klaus Iohannis a transmis un mesaj către români prin care a explicat exact care sunt măsurile pe care le-a luat. Președintele a explicat clar ce presupune starea de urgență în acest moment:

-starea de urgență, pe durata a 30 de zile E singura soluție în lupta cu pandemia
– școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților. Activitatea din învățământ se suspendă. Salut inițiativa celor care propune lecții alternative, prin online sau televiziune.
– Pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se vor plafona prețurile la gaze, alimentare cu apă, carburanți, aparatură medicală, alimente de bază. Toate acestea în baza prețului mediu din ultimele trei luni.
– Angajații din sectoarele economice a căror activitate e afectată vor beneficia de protecție socială. De zile libere nu vor beneficia oameni care lucrează în anumite sisteme, cel de apărare, cel al penitenciarelor, cele de importanță strategică.
– Am simplificat procedurile de acordare a banilor și de achiziționare pentru aparatura medicală.
– Activitatea de justiție se face doar în cazuri deosebite, lista accestora urmând să fie dată de Consiliul Suprem al Magistraturii. De asemenea, este posbil ca acestea să fie ținute, la nevoie, și prin videoconferință.

  • Doar măsurile de distanțare socială au fost cele care au funcționat. Poate fi impusă gradual, atunci când se impune, circulația maritimă, rutieră, aeriană, etc.
  • E posibil să se poată face și rechiziționarea graduală a materialelor necesare pentru combaterea Covid-19. Mă refer la dezinfectant, aparatură medicală, etc. Dar, repet, doar dacă așa ceva se va impune.

Update: Declarația secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru

Nelu Tătaru a explicat că prin instituirea stării de urgență în România se urmărește facilitatea achizițiilor de medicamente și de materiale sanitare. De asemenea, acesta face apel la populație să nu golească rafturile magazinelor, să evite locurile aglomerate și să folosească apa și săpunul.

„Privind starea de urgență de luni o folosim strict pentru a ușura achiziția de medicamente și materiale sanitare, pentru ca perioada lungă de achiziție să dispară, să se poată face achiziții directe, stocurile pentru spitale vor fi actualizate. Păstrăm aceleași precauții, aceeași atenție pentru izolare (…)”, a explicat Nelu Tătaru.

Secretarul de stat a mai precizat că măsurile prevăzute de starea de urgență nu vor fi aplicate bruc din a doua zi de când intră în vigoare, ci vor fi aplicate treptat.

„Nu se impune sau aplică cel mai drastic de a doua zi. Nu avem motive să aplicăm decât incipient starea de urgență, care să ajute producătorii autohtoni de medicamente, de materiale și minsterele de resort”, a mai spus Nelu Tătaru.

Update: Raed Arafat despre starea de urgență

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a făcut câteva precizări importante menite să desființeze speculațiile și zvonurile care au luat naștere după ce Iohannis a decretat stare de urgență. În rpmul rând, Arafat face apel către presă să trateze subiectul COVID-19 corespunzător, fără să creeze speculații.

„În urma anunțului domnului Președinte despre declararea stării de urgență, au început speculațiile, mesajele de panică și mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populației. Au apărut afirmații în mass media cum că alimentele vor fi raționalizate sau că circulația va fi închisă … etc. (…) Mass media, cei care postează pe rețelele de socializare și fiecare dintre noi ca cetățeni responsabili va trebui să adoptam o atitudine civica responsabilă. Declararea starii de urgență este menită să ajute, să sprijine și în nici un caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat și nici politizat (…)”, a scris secretarul de stat, sâmbătă, pe Facebook.

Declarații lui Marcel Vela

Marcel Vela a venit cu un mesaj de liniștire și îi asigură pe cetățeni că nu se vor adopta măsuri privind raționalizarea alimentelor. Ministrul a mai spus românilor să se limiteze la nevoile de bază atunci când decid să se deplaseze de la domiciliu.

„Este o măsură pe care multe țări europene afectate de coronavirus au luat-o în interesul cetățenilor lor. Începând e aseară, am lucrat non-stop pentru a transmite domnului ministru nota de fundamentare ce va fi prezentată președintelui, în vederea stării de urgență.

Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tututror. Fac un apel la calm către toată lumea. E momentul să fim uniți și toleranți. Instituțiile statului sunt și vor fi la datorie. Această stare de urgență ne va permite să prevenim răspândirea coronavirusului.
Este o măsură care permite autorităților să vină în sprijinul cetățenilor și trebuie să acționăm cu calm, cu grijă pentru cei din jur (…)
Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Ion Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, limitați accesul cu alte persoane. Informați-vă doar din surse oficiale. Susțineți eforturile autorităților. Cu toții acționăm că să prevenim acest virus (…)

Voi, cetățenii, puteți sprijini efortul nostru stând acasă. Profesioniștii din toate instituțiile vor găsi cele mai bune soluții pentru români”, este mesajul lui Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

Ce înseamnă stare de urgență?

Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Potrivit textului din Ordonanța în cauză se poate impunee stare de urgență pe o perioadă maximă de 30 de zile și implică măsuri excepționale atât economice cât și de ordine publică.

Ordonanța de urgență din 1999 stipulează că:„Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Președintele țării, Klaus Iohannis a subliniat că prin decretarea stării de urgență se vor debloca mult mai multe fonduri pentru sănătate pentru a lupta împotriva coronavirusului.

„Pentru a face posibilă această luptă, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii următoare. În acest fel Guvernul va putea aloca mai mulți bani pentru medicamente, pentru spitale și pentru aparatura medicală necesară în aceste momente. Pun în acest fel la îndemâna Guvernului toate instrumentele necesare în lupta împotriva coronavirus”, a spus Președintele Klaus Iohannnis.

Ce spune Traian Berbeceanu, despre declararea stării de urgență?

„Starea de urgență are menirea de a ajuta populația, de a vă proteja sănătatea, de a salva vieți în cele din urmă.

În același timp, știrile false și interpretările rău intenționate nu fac decât să îngreuneaze situația, să ne îndepărteze, pe noi toți, de la atingerea obiectivului firesc: limitarea contaminării și stoparea răspândirii noului coronavirus.

Nu este adevarat că alimentele vor fi raționalizate, nu este adevărat că țara va fi blocată și mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgență ar putea să genereze abuzuri ale autorităților.

Mass media, în mod special, cei care aleg să își exprime părerile prin intermediul rețelelor sociale, în particular, au datoria de a prezenta obiectiv, calm și realist situația. Iar dumneavoastră trebuie să aveți încredere în mesajele, indicațiile, solicitările și recomandările autorităților!”, este mesajul postat pe Facebook, de Traian Berbeceanu, şeful de cabinet al lui ministrului de Interne, Marcel Vela.

Urmăriți Impact.ro și pe