SPECIAL

Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți în cazul unei alerte cu bombă la mall

Alexandru Catalan 14.01.2022, 22:21
Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți în cazul unei alerte cu bombă la mall

Ce face un simplu cetățean atunci când îl surprinde o alertă cu bombă? Iată o întrebare care poate părea banală la prima impresie, dar al cărui răspuns are sau poate avea o mare utilitate atunci când, fără voia ta, te poți confrunta, cu o asemenea situație total nedorită, dar din ce în ce mai des întâlnită în ultima perioadă de timp. impact.ro a încercat să afle de la autorități regulile simple pe care e foarte important ca oricine să le respecte în asemenea situații.

Păstrarea controlul asupra comportamentului

În primul rând, ne-au atras atenția reprezentanții legii, trebuie să încerci să-și păstrezi cumpătul.

”E foarte important să nu intri în panică, mai ales când toți cei din jurul tău o fac. Haosul e dușmanul tuturor, mai ales în situații pline de tensiune. Nu e simplu deloc să faci față unui asemenea anunț, cu presiunea ce vine la pachet, iar cei mai mulți dintre noi nu reușesc să se controleze în asemenea momente care sunt rare în viața noastră și care apar dintr-o odată, surprinzându-i până și pe cei mai mai antrenați dintre noi”, a declarat comisarul-șef Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei, pentru impact.ro.

Comisarul-șef spune că păstrarea controlului asupra comportamentului devine și mai important dacă nu ești singur și ai în plus responsabilitatea de a veghea asupra celui cu care te afli în zonă, fie el un membru, sau mai mulți ai familiei, sau simpli amici.

”Dacă reușești să te controlezi vei putea observa mai bine contextul și de cele mai multe ori vei reuși să eviți imitarea celorlalți. Fiindcă spiritul de turmă nu e de cele mai multe ori indicat într-un asemenea context”, a adăugat aceeași Diana Sarca.

Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți în cazul unei alerte cu bombă la mall

Atenție la mesajele transmise

Regula imediat următoare este să asculți cu atenție mesajele transmise fie de reprezentanții instituției sau clădirii în care te surprinde un asemenea anunț.

”De obicei în asemenea situații în locurile cele mai aglomerate imediat după instalarea haosului apar și oamenii de ordine. Care pot fi în primul rând reprezentații securității clădirii, mall-ului sau ai cine știe cărei instituții în care te surprinde situația. Mesajele pot fi transmise și cu ajutorul sistemelor de sonorizare ale mallurilor.

Trebuie să asculți cu atenție mesajele transmise. Sau trebuie să-i asculți pe oamenii de ordine de la fața locului, fiindcă ei știu mai bine ca tine zona și gurile de evacuare. Apoi, desigur, trebuie respectate indicațiile forțelor de ordine, polițiști sau pompieri, care sosesc cât mai repede la fața locului pentru a izola perimetrul amenințat și pentru a evacua lumea aflată la fața locului. Și, mai apoi, trebuie efectuată evacuarea zonei în timpul cel mai scurt și cu toți cei care erau alături de tine”, precizează aceeași Diana Sarca.

Ultima alertă cu bomba, la mall Băneasa

O alertă cu bombă a fost înregistrată vineri seară la mall-ul din Băneasa, al doilea ca dimensiuni din Capitală. Toți vizitatorii din complexul comercial au fost evacuați în parcare, dar mulți dintre ei au încercat să plece din parcarea mall-ului, ceea ce a dus la supra-aglomerarea parcării și apariția ambuteiajelor.

Serviciul Român de Informații a confirmat spre seară, printr-un comunicat, că alerta cu bombă a fost anunțată printr-un apel la 112. La mall-ul din Băneasa s-a deplasat echipa pirotehnică a Serviciului Român de Informatii. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că alerta cu bombă a fost una falsă.

Urmăriți Impact.ro și pe