Care sunt cei mai „răi” șoferi din Europa. Românii au ocazia să-i vadă în vacanțe

Ana Anitoiu 27.05.2022, 20:29
Care sunt cei mai „răi” șoferi din Europa. Românii au ocazia să-i vadă în vacanțe

Cei mai „răi” șoferi din Europa au fost dezvăluiți prin intermediul unui studiu ce a fost făcut în luna martie a acestui an. Românii au ocazia să-i vadă pe aceștia atunci când pleacă în vacanțe, în timpul verii, cu mașinile personale.

Câți șoferi din Europa sunt nemulțumiți de ceilalți conducători auto

Rezultatele studiului realizat în luna martie au arătat că 79% dintre șoferii europeni au o părere negativă despre ceilalți conducători auto din trafic, în timp ce 97% dintre ei se mândresc cu faptul că ar conduce excelent.

Chestionarul a mai arătat că 42% dintre poloni susțin că în trafic „fiecare om este pentru el însuși”, în comparație cu doar 7% dintre spanioli. Un sfert dintre britanici au susținut că nu sunt aceleași persoane atunci când se află la volan.

Doar 16% dintre șoferii italieni au spus că ceilalți conducători auto din țara lor sunt politicoși, în timp ce 14% dintre francezi au susținut că sunt stresați în trafic. Britanicii au spus că doar 68% dintre ceilalți șoferi din țara lor sunt atenți la volan, iar mai puțin de jumătate sunt calmi și politicoși.

Care sunt cei mai „rai” soferi din Europa
Un sondaj a aratat cine sunt cei mai „rai” soferi din Europa. Foto: unsplash.com

Cât de mult îi judecă șoferii din Europa pe străinii din trafic

Respondenților la chestionar li s-a cerut să-și exprime și opiniile despre șoferii din alte țări. Germanii, cunoscuți pentru drumurile lor de mare viteză, au stabilit că doar 30% dintre șoferii altor țări au fost agresivi și un procent mai mic, iresponsabili.

Studiul a mai arătat că cei mai puțini critici sunt spaniolii și britanicii, dintre care 70% au avut ceva negativ de spus despre conducătorii auto din Europa. Deși procentul pare mare, în alte țări, numărul celor care i-au criticat pe ceilalți participanți la trafic este mai mare, potrivit CNN.

Cei care au planuri să meargă cu mașina personală în Grecia în această vară trebuie să se pregătească. Conform studiului, șoferii din Grecia îi critică cel mai mult pe ceilalți conducători auto. Un procent de 91% dintre ei au avut comentarii negative la adresa celorlalți participanți la trafic.

Cine sunt cei mai „răi” conducători auto din Europa

De asemenea, șoferii greci au ocupat primul loc în clasamentul conducătorilor auto care au spus că au un comportament necivilizat atunci când sunt la volan. Aproximativ o jumătate au recunoscut că vorbesc urât, claxonează, merg pe banda greșită sau ies din mașină ca să se certe cu alți șoferi.

Totodată, Grecia este țara în care există cea mai mare posibilitate ca șoferii să conducă prea aproape de mașinile din fața lor, în cazul în care acestea îi enervează. CNN le-a recomandat șoferilor să fie atenți la oglinzile retrovizoare dacă au de gând să călătorească în această țară în timpul verii, sau să ia în considerare Slovacia, unde acest scenariu este cel mai puțin posibil.

Tot Grecia s-a situat pe primul loc în clasamentul șoferilor care își folosesc telefoanele mobile la volan – 77% dintre ei au recunoscut că fac apeluri, iar 83% dintre ei au recunoscut că își folosesc smartphone-urile în timp ce conduc. Pe ultimul loc la acest capitol s-a situat Spania, dar tot cu un procent important de 62% de șoferi care nu stau departe de dispozitivele mobile atunci când se află la volan.

Grecia a fost pe primul loc și în privința condusului periculos. Aproximativ o treime dintre șoferi au spus că încalcă regulile în trafic – cum ar fi cele referitoare la viteză, trecerea pe roșu, neîncetinirea în zonele în care se fac lucrări și la nepăstrarea unei distanțe sigure între mașini.

Sondajul a fost făcut în luna martie, pe un eșantion de 12.400 de europeni. Studiul a fost realizat de compania Ipsos, care a chestionat cel puțin 1.000 de persoane în fiecare din cele 11 țări despre obiceiurile lor și ale altora în trafic, în țările lor și în străinătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...