Care este diferența dintre cuvinte polisemantice și omonime?

Emanuela Pană 04.03.2024, 14:31
Care este diferența dintre cuvinte polisemantice și omonime?

Limba română, ca orice limbă vie, este un mozaic complex de cuvinte și expresii, fiecare cu propriile sale nuanțe și particularități. Printre aceste particularități, două fenomene lingvistice interesante sunt polisemia și omonimia. Deși par similare la prima vedere, ele reprezintă aspecte diferite ale limbii. Vezi, mai jos, care este diferența dintre cuvinte polisemantice și omonime.  

Ce sunt cuvintele polisemantice? 

Cuvintele polisemantice sunt cuvinte care, deși au aceeași formă, pot avea mai multe înțelesuri diferite, aceste sensuri fiind într-o oarecare relație între ele. Polisemia este un fenomen lingvistic prin care un cuvânt capătă mai multe semnificații pe parcursul dezvoltării limbii, reflectând adaptabilitatea și evoluția acesteia.  

De exemplu, în limba română, cuvântul „frunte” poate desemna atât partea superioară a feței, cât și un loc sau poziție de frunte, în sensul de conducere. De asemenea, cuvântul „limbă” poate însemna atât organul muscular din cavitatea bucală, cât și un sistem de semne folosit pentru comunicare (o limbă vorbită). 

Aceste sensuri multiple nu sunt aleatorii. Ele se nasc dintr-o idee de bază și se ramifică în moduri care reflectă diferite aspecte ale ideii inițiale. Înțelegerea polisemiei este esențială pentru o comunicare eficientă, deoarece ne permite să interpretăm corect sensul unui cuvânt în funcție de contextul în care este folosit. 

Majoritatea cuvintelor limbii sunt polisemantice, existând puțini termeni cu un singur sens. Vorbim mai degrabă despre anumiți termeni ce aparțin unor limbaje de specialitate și care definesc un aspect restrâns, ca de exemplu sodiu – element chimic alcalin, metal moale, alb-argintiu, maleabil și ductil, foarte reactiv. 

Citește și: Care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale făcute de români. Mulți nu știu, de fapt, forma corectă

Ce sunt omonimele?  

Omonimele sunt cuvinte care, deși se scriu și se pronunță la fel, au sensuri complet diferite și nu au nicio legătură semantică între ele. Această coincidență fonetică și ortografică poate crea confuzii sau jocuri de cuvinte interesante. Un exemplu clasic în limba română este cuvântul ”ban”.  

Care este diferenta dintre cuvinte polisemantice si omonime
Omonimele sunt cuvinte cu forma identica si cu inteles diferit

Acesta poate însemna fie o unitate monetară, fie partea laterală a unui obiect (de exemplu, ”banul mesei”). Un alt exemplu este cuvântul ”post”, care poate desemna fie o funcție sau un loc de muncă, fie actul de a nu mânca în zilele stabilite de biserică.  

Omonimele sunt un exemplu fascinant al modului în care limbajul poate evolua în direcții diferite, chiar și atunci când folosește aceleași simboluri sonore. 

Iată și alte exemple de omonime: 

  • Bancă – scaun sau instituție financiară; 
  • Bandă – adeziv, bandă în trafic, bandă de răufăcători; 
  • Broască – animal, încuietoare; 
  • Cadru – ambianță, ramă sau cadru militar; 
  • Calcul – matematic sau renal; 
  • Cățel – câine mic sau cățel de usturoi; 
  • Clasă – sală de studiu, grup de elemente; 
  • Drept – ca poziție sau moral, legitim; 
  • Esență – lichid aromat, esența sau principalul component al unui întreg. 

Vezi și: Ce sunt, de fapt, paronimele. Iată câteva exemple de astfel de cuvinte

Care este diferența dintre cuvinte polisemantice și omonime? 

Vocabularul limbii române conține o varietate de lexeme ce pot fi plasate în relații de sinonimie, antonimie, etc., cărora li se adaugă și cuvintele polisemantice. Însă, pot fi ele echivalente cu omonimele? Polisemia sau polisemantismul este acel fenomen care constă în tendința cuvintelor de a dezvolta noi sensuri de-a lungul timpului, înrudite cu cele inițiale. 

Deși atât cuvintele polisemantice, cât și omonimele implică existența mai multor sensuri pentru același șir de sunete, există o diferență fundamentală între ele. Cuvintele polisemantice au mai multe sensuri care sunt legate semantic între ele. De exemplu, cuvântul ”cap” poate însemna partea superioară a corpului, un conducător sau chiar un capăt al unui obiect.  

Aceste sensuri diferite se dezvoltă dintr-o sursă comună și păstrează o legătură semantică. Pe de altă parte, omonimele sunt cuvinte cu sensuri complet separate și fără legături între ele, care întâmplător se pronunță și se scriu la fel. Recunoașterea și înțelegerea acestor diferențe nu doar că ne ajută să evităm confuziile în comunicare, dar ne oferă și o perspectivă asupra bogăției și complexității limbii noastre.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...