Inovație în Constanța. S-a lansat serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona, în parteneriat cu Agenția europeană pentru securitate maritimă

Ioana Constantin 06.04.2021, 18:36
Inovație în Constanța. S-a lansat serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona, în parteneriat cu Agenția europeană pentru securitate maritimă

Serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona. De astăzi, Marea Neagră este supravegheată de la Constanța printr-un sistem de drone, care identifica țintele de la 200 de km departare. Aparatele de zbor sunt lansate de pe navele Garzii de Coastă și ajung în timp record în dreptul obiectelor neidentificate. Zboară și ziua, și noapteași pot vedea corpul uman de la înălțimi foarte mari.

S-a lansat serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona

Trei drone și-au luat zborul astăzi din portul militar Mangalia, de la baza de sud a Garzii de Coastă. Prima misiune oficială a fost de probă până la 6 km în larg. Dronele pilotate de la distanță, care supraveghează litoralul românesc, au fost trimise la Constanța de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă: EMSA. Aparatele de zbor inteligente supraveghează frontierele maritime, decoperă traficul ilegal de imigranți și pescadoarele turcești venite la braconat în apele comerciale românești.

Echipamentul dispune de un senzor optoelectronic de supraveghere, un sistem de scanare și căutare automata a diverselor obiecte de la suprafața mării, un sistem de identificare automată a navelor. Sistemul este unul performant, dotările sale tehnice permițând să fie operat pe o distanță de 2o km de la locul de lansare pentru o perioadă de 6 ore, indiferent de condițiile hidrometeorlogice, a declarat subcomisarul Daniel Rusu, șef de serviciu supraveghere și control Naval IGPF.

Dronele militare sunt folosite și în operaţiunile de căutare şi salvare, dar și pentru descoperirea navelor care poluează apele românești ale Marii Negre. Însă cei mai vânați vor fi cărăușii de migranți pe ruta Estică europeană și pescadoarele venite la braconat în România. Sistemul poate fi folosit pe timp de zi și de noapte. Toate detaliile telemetrice și informațiile plus imaginile pe care le înregistrează drona sunt transmise în timp real în țârmul românesc, dar si la EMSA: Agenția Europeană pentru Supraveghere Maritimă.

S-a lansat serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona
S-a lansat serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona

Datele colectate de la zboruri sunt transmise instantaneu cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit. Sistemul ajută, de fapt, la identificare țintelor care se văd pe radar.

Să nu uităm că România gestionează cea mai lungă frontieră externă a UE, în lungime de 2o7o km, iar 25o km sunt frontiera maritimă, ceea ce reprezintă o adevarată provocare din punct de vedere operativ, a spus Lucian Bode, ministrul de interne.

Sistemul este utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor incidente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.

Caracteristicile tehnico-constructive ale acestor aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată, având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor la nivelul platformei dedicată în acest scop.
Zborurile au loc în zona de competență a României, de la Marea Neagră.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe