Care este, de fapt, diferența între gulașul unguresc tradițional și cel care este făcut în România

Emanuela Pană 26.09.2021, 08:50
Care este, de fapt, diferența între gulașul unguresc tradițional și cel care este făcut în România

Gulașul, un preparat pe bază de carne de vită, găluște și cartofi, este un mare clasic al bucătăriei maghiare, unde este cunoscut sub denumirea de gulyásleves. Frate cu pörköltul și cu papricașul, gulașul unguresc se gătește în general la ceaun, dar se poate găti, evident, și la oală. Este un preparat cu o istorie interesantă, care se deosebește din câteva puncte de vedere de gulașul făcut în România. Mai multe detalii, în continuare.

Care este diferența dintre gulașul unguresc tradițional și cel românesc

Gulașul este poate cel mai celebru preparat unguresc, fiind cunoscut în toată lumea. În România, gulașul este preparat cu precădere în Ardeal, fiind lesne de înțeles motivul. Pentru cei ce nu știu cum este acest preparat, menționăm că gulașul este o combinație dintre tocăniță și supă, fiind făcut din carne de vită, mânzat sau vițel.

Originile acestui preparat vin, după cum spuneam, din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerat un fel de mâncare destinat celor umili. Odată cu trecerea timpului, însă, acest preparat a ajuns chiar pe gustul nobililor maghiari. Se crede că această mâncare a apărut pentru prima dată în Evul Mediu, numele de gulaș provenind de la păstorii de vite („gulyás“) care își potoleau foame cu acest preparat consistent. În Evul Mediu, ardeiul nu era încă folosit ca ingredient.

Dacă doriți să încercați acest preparat, trebuie să știți că gulașul unguresc este un fel de supă sățioasă, destul de ușor de făcut. Păstorii obișnuiau să servească acest preparat cu linguri de lemn.

După cum aminteam și mai sus, odată cu trecerea timpului, gulașul s-a transformat dintr-un fel de mâncare servit de săraci într-unul pe placul nobililor, atunci când Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat. Acest lucru se întâmpla la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

În timp, gulașul unguresc a depășit hotarele țării sale, azi gătindu-se nu doar în Ardeal, ci şi în ţări ca Italia, Slovacia, Austria, Polonia și Viena, unde gulașul este felul de mâncare clasic pentru han.

În România, acest preparat este cunoscut sub denumirea de gulaș sau guiaș, iar principala diferență față de cel unguresc este că la noi se prepară în special cu carne de porc și nu de vițel. De asemenea, în bucătăria maghiară există o diferență mare între gulaș și tocană în ceea ce privește modul de preparare, chiar dacă ambele sunt preparate la ceaun, „inventate“ de păstori, văcari și oieri.

Citește și: Rețeta zilei. Gulaș vegetal cu tofu și ciuperci. Un preparat sănătos și gustos

Rețetă de gulaș unguresc. Iese grozav cu aceste ingrediente

În continuare vă vom face cunoscută o rețetă tradițională de gulaș unguresc, cu multă paprika, cu cartofi și csipetke (găluște). De menționat că la noi, în zona Ardealului, gulașul de Seghedin (Szeged) este cel mai popular.

Care este diferența între gulașul unguresc tradițional și cel făcut în Ardeal
Care este diferența între gulașul unguresc tradițional și cel făcut în Ardeal

Cum se prepară gulașul unguresc?

A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős“.

Adică: Gulașul se prepară cu multă zeamă, cu ceapă și ardei, fiind o mâncare/supă cu cartofi tăiați cubulețe și csipetke (galuște mici de făină) – citatul aparține lui Gundel Károl, celebrul bucătar și fondator ar Casei Gundel din Budapesta.

INGREDIENTE

Pentru gulaș:
  • 1 kg carne de vită (mânzat sau vițel);
  • 50 g untură sau ulei;
  • 3 cepe roșii;
  • 5-6 cartofi de mărime medie;
  • 4-5 morcovi;
  • ½ țelină mare (opțional);
  • 1 roșie mare;
  • 1 ardei gras;
  • frunze de țelină;
  • frunze de pătrunjel;
  • 5-6 căței de usturoi;
  • sare, piper, paprika, chimen.
Pentru csipetke:
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de apă (dacă doriți să faceți gălușcuțe mai moi);
  • 160 g făină;
  • 1 praf de sare.

MOD DE PREPARARE

  1. Se călește ceapa într-o tigaie cu ulei încins sau untură, până ce aceasta capătă o culoare aurie și devine sticloasă.
  2. Se adaugă paprika și se amestecă în continuu, pentru ca aceasta să nu se ardă.
  3. Se pun cubulețele de carne și se călesc până își schimbă culoarea.
  4. Când carnea este gata, se adaugă usturoiul, chimenul măcinat, sare și piper după gust și apă cât să acopere toate ingredientele.
  5. Se lasă totul la fiet, la foc mic, timp de o oră și jumătate.
  6. Când compoziția a scăzut, se adaugă în tigaie și țelina, morcovii, cartofii și frunzele de țelină și pătrunjel, peste care se mai pun două căni de apă.
  7. Se mai lasă aproximativ 30 de minute pe foc pentru a se fierbe legumele, după care se adaugă și ardeiul.
  8. Între timp, se prepară găluștele: se formează un aluat din ingredientele mai sus menționate, după care se formează mici cocoloașe care se vor pune în sos.
  9. Se mai lasă totul pe foc timp de 5-10 minute, după care se poate servi.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...