Ce se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere din 15 mai? Vești bune pentru români, de la Nelu Tătaru

Redacția IMPACT 11.05.2020, 20:45
Ce se întâmplă cu declarația pe proprie răspundere din 15 mai? Vești bune pentru români, de la Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății a venit luni cu noi precizări cu privire la deplasarea românilor în afara localității, ce va fi posibilă începând cu data de 15 mai. Executivul explică și motivele pentru care se va putea face în continuare deplasarea dintr-o localitate în alta.

Va mai fi nevoie de declarație după 15 mai?

Pentru că situația referitoare la deplasarea din afara localității ridica tot mai multe semne de întrebare, Nelu Tătaru a clarificat aceste aspecte. Ministrul Sănătății a precizat că după data de 15 mai, românii nu vor mai avea nevoie de declarația pe propria răspundere, pentru a putea părăsi atât propriul domiciliu, cât și pentru a părăsi localitatea în care se află. Însă, chiar și așa, românii vor avea nevoie de anumite motive pentru a ieși din oraș.

Nu va mai fi nevoie de declarația pe propria răspundere pentru ieșirea din casă și/sau din localitate. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Nu va mai fi nevoie de declarația pe propria răspundere pentru ieșirea din casă și/sau din localitate. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Se poate ieși doar din motive bine întemeiate. Mergem să îngrijim pe cineva, un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului. Sunt lucruri care sunt motive întemeiate. Le veți vedea în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, în cadrul audierii de luni, din Parlament.

Cu privire la existența unei dovezi care să justifice deplasarea din localitate, aceasta ar putea fi doar „verbală”, după cum a transmis Nelu Tătaru.

„Deocamdată ne-am gândit să fie verbal, putând să fie dovedită cu ceva, un act de proprietate sau ceva. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat”, a spus ministrul, potrivit rfi.ro.

Motivele privind deplasarea în afara localității, amintite anterior și de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela sunt următoarele:

  •  asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
  • participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
  • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Decizia finală în acest sens va fi adoptată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă.

Urmăriți Impact.ro și pe