Care este anul în care România va trece la moneda euro? Răspunsul lui Klaus Iohannis în fața presei străine. „Există mai multe criterii”

Ana Anitoiu 23.03.2023, 13:45
Care este anul în care România va trece la moneda euro? Răspunsul lui Klaus Iohannis în fața presei străine. „Există mai multe criterii”

Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști din presa străină care este anul în care România va trece la moneda euro. Șeful statului a explicat că există mai multe criterii pentru aderarea la zona euro ce deocamdată nu sunt îndeplinite și a precizat că țara noastră are momentan alte priorități.

Klaus Iohannis, despre anul în care România va adopta moneda euro

După ce a fost întrebat, înaintea participării sale la Consiliul European, dacă România ar putea intra în zona euro din 2026, președintele Klaus Iohannis a spus că deocamdată nu poate fi avansat niciun termen, deoarece țara noastră are alte priorități imediate.

„În condițiile în care avem crize suprapuse, căutăm soluții la crizele energiei, este o perioadă dificilă pentru România și pentru UE, din cauza războiului. Eu cred că nici 2026, nici un alt termen nu poate fi avansat.

Eu nu cred că acum este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona euro. Există mai multe criterii de pre-aderare. Nu cred că acum le îndeplinim, însă de la momentul la care le vom îndeplini vom putea face planuri.”, a spus Klaus Iohannis.

Primul politician care anunță intrarea în cursa pentru prezidențiale. Cine vrea să îi ia locul lui Klaus Iohannis. „Românii în 2024 cred că vor dori altceva”
Preşedintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Cea mai recentă evaluare a Comisiei Europene, nefavorabilă pentru trecerea României la moneda euro

Concluzia celei mai recente evaluări a Comisiei Europene a fost că România nu îndeplinește deocamdată condiţiile pentru adoptarea monedei euro. Un termen realist pentru trecerea la moneda unică europeană ar fi mai degrabă anul 2030.

Conform raportului de convergență, România nu îndeplinește nici măcar unul dintre cele patru criterii necesare pentru a trece la moneda euro. Singura țară dintre cele șapte incluse în raport care a îndeplini criteriile pentru trecerea la zona euro de la 1 ianuarie 2023 este Croația, deși a intrat în Uniunea Europeană mai târziu decât țara noastră.

„Având în vedere evaluarea Comisiei şi luând în considerare factorii suplimentari relevanţi pentru integrarea economică şi convergenţă, inclusiv evoluţia balanţei de plăţi şi integrarea pieţelor produselor, forţei de muncă şi financiare, Comisia consideră că Croaţia îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

Prin urmare, Comisia a adoptat, de asemenea, propuneri de decizie a Consiliului şi de regulament al Consiliului privind introducerea monedei euro în Croaţia”, arăta raportul Comisiei Europene din luna iunie.

Croaţia este membră a Uniunii Europene începând din anul 2013 şi a devenit la începutul acestui an a doua ţară din fosta Iugoslavie, după Slovenia, care va trece la moneda euro.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...